С нови чипове „Алекса“ започва да гадае какво искат потребителите

Домашният гласов асистент на „Амазон“ (Amazon) „Алекса“ направи стъпка по-близо до естествения разговор, като вече ще се опитва да отгатне какво биха могли да кажат потребителите след първоначалния си въпрос.

 

Така че, ако попитате колко време отнема да се приготви чаша чай, „Алекса“ ще отговори и след това може да попита дали потребителят иска чай.

 

Някои потребители могат да намерят новото умение на дигиталния асистент за досадно, смятат експерти.

 

С новата система за машинно обучение „Алекса“ може да заключи, че първоначалният въпрос предполага последваща заявка. Но това изисква редица сложни алгоритми за откриване на скрити цели, формулиране на действия, които често обхващат различни умения, и предложенията трябва да бъдат поднесени на клиентите по един естествен начин“, написаха в блога си софтуерните инженери на „Алекса“ Анжишну Кумар и Ананд Рати.

Основателят на уебсайта Pocket-lint Стюарт Майлс заяви, че ако работи добре, системата ще спести много време, но това ще зависи от това доколко „Алекса“ е разбрала контекста на даден въпрос.

 

„Ако попитате каква е столицата на Монголия в контекста на домашното по география и следващият й въпрос е „Искате ли да резервирате билети онлайн?“, това ще бъде досадно. И просто ще я изключите.“

 

Някои потребители, които очевидно са получили достъп до функцията по-рано, вече са публикували оплакванията си в Reddit.

 

„Това е просто постоянен порой от въпроса дали искам да използвам някаква друга функция, която не искам да използвам“, пише един потребител, оприличавайки услугата на спам.

 

Нови чипове за „Алекса“

 

В същото време в четвъртък „Амазон“ заяви, че е преместила част от изчисленията за „Алекса“ към собствени проектирани чипове, целящи да направят работата по-бърза и по-евтина, като същевременно отдалечат компанията от чиповете, доставяни от Nvidia, съобщи „Ройтерс“.

Когато потребителите задават въпрос на гласовия асистент, заявката се изпраща до един от центровете за данни за няколко стъпки на обработка. Когато компютрите на „Амазон“ произведат отговор, този отговор е в текстов формат, който трябва да бъде преведен в звукова реч за гласовия асистент.

 

По-рано „Амазон“ правеше това изчисляване с помощта на чипове от Nvidia, но сега „по-голямата част“ от тях ще се правят от собствения им чип „Inferentia“. За първи път обявен през 2018 г., чипът на „Амазон“ е създаден по поръчка за ускоряване на големи обеми задачи за машинно обучение, като превод на текст в реч или разпознаване на изображения.

 

Големите технологични компании все повече отказват традиционните доставчици на чипове, за да проектират свои собствени. Във вторник „Епъл“ представи първите си компютри Mac със собствени централни процесори, отдалечавайки се от чиповете на „Интел“.

 

„Амазон“ заяви, че преминаването към чипа Infertia за част от работата на „Алекса“ е довело до 25% по-добра латентност с 30% по-ниска цена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *