Фестивалът „Златен ритон“ започва на 4 декември онлайн

Фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ за първи път ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември на сайта  https://zlatenriton.bg/. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.

В конкурсната програма на 25-ото издание са селектирани 12 анимационни и 24 документални филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година.

Фестивалът ще бъде открит онлайн на 4 декември от 19 ч. с кратка церемония, в която ще бъде представена състезателната програма и показана копродукцията „Берлин. Да прескочиш стената“ с режисьор Жан Бержерон, съпродуцент Костадин Бонев и с финансовото участие на Националния филмов център.

Журито, което ще оценява анимационната и документалната програма, е с председател режисьорът Михаил Мелтев и членове Олга Маркова, кинокритичка, Веселина Божилова, журналистка, Андрей Цветков, режисьор, и Димитър Стоянович, сценарист.

В дните на 25-ото издание на „Златен ритон“ са организирани всекидневни онлайн пресконференции, на които екипите на филмите ще се срещнат с водещи кинокритици. Филмите от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им за прожекция. По този начин ще запазим усещането за споделено гледане като в киносалон и ще съхраним, макар и дистанционно, топлия фестивален дух, посочват организаторите от ИА „Национален филмов център“, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *