Бохумил Храбал Моритати и легенди

На 6 ноември четем „Моритати и легенди“ от Бохумил Храбал – колос на чешката литература и един от най-великите писатели на XX век! Художник на корицата е Стефан Касъров.

Моритати и легенди“ (преводАнжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през знаковата 1968 г. и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век. От измамно баналния делник на обикновения човек авторът съумява да извлече и смразяващи трагедии, и граничещи с лудостта психически състояния, и трогателна доброта и човечност. Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът се откроява с изумителна образност, с разтърсващо въздействие върху ума, емоциите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от брутален натурализъм и крехка като стъкло нежност. Освен моритати („кървави истории за убийства и страшни събития“ според речниковото значение на думата) и модерни легенди книгата съдържа размисли за естеството на писателството, за странните отношения между автор и читатели и така ни допуска до творческата лаборатория на един недостижим алхимик на словото.

Бохумил Храбал (1914-1997) е виртуозен разказвач, чиито произведения блестят със собствена светлина в прозата на двайсети век. Завършва право в родината си, но никога не практикува по специалността – писането се оказва негова щастлива съдба. Храбал стилизира делника и плете фабули с привидно обикновени герои – войници, политически анархисти, антигерои и чудаци, чиито драми и възторзи са обрисувани с уникално чувство за хумор и ирония. У нас са издадени комичният шедьовър „Обслужвал съм английския крал”, експерименталната новела „Уроци по танци за възрастни и напреднали” и „Прекалено шумна самота“ – забележително обяснение в любов към книгите и шеметен калейдоскоп на сложните и страховити перипетии на ХХ век.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *