Защо ручахме жабетата?

Рачо ГЕНОВ

Родените след 1945 г. поколения българи сме най-щастливите в нашата история. Време без войни, без пикиращи самолети и идващи бомби, без загинали на фронта. По-голямата част от народа ни дълго и искрено вярваше, че строим ново, по-справедливо и прогресивно общество. До момента, когато новият строй зацикли, не намери път напред и с удивителна лекота се предаде. Дойде 10 ноември 1989 г. Преди 31 години.

Недоволните тържествуваха! Те целеха комунизма, но уцелиха България. Мразеха Тодор Живков, но поразиха хан Аспарух. Че и 24 май напоследък! Свалиха от власт комунистите, но докараха СДС и ГЕРБ. Разрушиха реалния социализъм и построеното от него и отново съградиха средновековния феодализъм. Разгониха партийците, но дадоха властта на мутрите. България излезе от Варшавския договор, но моментално я включиха в НАТО. Спасихме се от СИВ, сега сме най-бедните просяци в ЕС. Разкараха омразните активни борци и партизани. Сега негодуваме откъде се взе несметната паплач на новите грабители – тарикати, олигарси, богаташи, ренегати и хранените им калинки и метреси. И ето народът ни, бедните и излъганите отново са недоволни и пълнят улиците и площадите.

Защо стана така? Дали напразно не ручахме жабетата? Не можеше ли промените да станат някак по-достойно, умно, човешки? Не, не можеше! Цялата човешка история потвърждава само едно. Или си чук, или си наковалня! Силният покорява и изяжда слабия. Налага му волята си, изсмуква всичките му ресурси. И ето ни сега, роби на Големия нов господар! Никой вече не може да оспори убедителните, ужасяващи резултати от това робство, катастрофа навсякъде – демография, икономика, селско стопанство, здравеопазване, образование, наука. Тотално опростачване и неграмотност. Безмилостно покръстване в новата икономическа догма и култура, писменост и език на победителя.

Защо ручахме жабетата? Какво получиха всички нормални, честни, достойни и работливи българи? Възможността те и децата им да бъдат ратаи и черноработници в чужбина?

Дали ще изчезне народът ни и България? Кой изкупи райската ни, най-плодородна земя в Европа? Кой и за кого строи супермодерните, огромни жилищни комплекси по цялото Софийско поле и по Черноморието?

Всеки нов световен господар се е стремял да завоюва целия свят. Наблюдаваме поредната битка на Титаните. И всяка световна империя е загивала, разяждана от вътрешни противоречия и загниване. Дано сегашните българи да дочакат появата на новия Хегемон. И дано той да бъде малко по-милостив, умен и човечен!

А и дано отнякъде на Земята не долети някоя чужда цивилизация, която да прояви към нас повишен кулинарен интерес!

Казват, че жабетата били много вкусни, нали? Голям деликатес!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *