Разчистени са пластмасовите и фармацевтични отпадъци до моста на АМ „Струма“

Приключи разчистването на пластмасовите и фармацевтични отпадъци от общинския имот до моста на Автомагистрала „Струма“ край Дупница, част от които се запалиха на 13 август 2019 г. и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура. Разчистването се проведе по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и под надзора на Върховна административна прокуратура.

Министърът днес провери на място изпълнението на дейностите по почистване на отпадъците. Дружеството „Балканфарма Дупница“ АД е отстранило общо 1870,64 тона композитни опаковки, а община Дупница е премахнала 178,32 тона твърда пластмаса. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци.

Разчистването на отпадъците стана възможно след като министър Димитров проведе срещи и преговори с ръководството на фармацевтичната компания „Тева“, собственик на „Балканфарма Дупница“ АД, която е генератор на част от отпадъка. В началото на септември 2020 г. фармацевтичната компания започна процеса по премахване на отпадъци с код 15 01 05 от общинския имот до моста на Автомагистрала „Струма“.

Останалата част от отпадъците от терена до моста бяха разчистени от Община Дупница в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Работата, организирана от общината, по извозване на отпадъците беше извършена под стриктния контрол на МОСВ и под надзора на ВАП.

Припомняме, че пластмасовите отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен до автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ – София на 21.08.2020 г.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *