Румен Радев: Правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки

Не трябва самият дебат за коронавируса да се партизира. Не трябва да търсим от него политически дивиденти. Не трябва да пренасяме този дебат и върху двата полюса – да има или да няма мерки. Това каза в студиото на „Панорама“ по БНТ президентът на Република България Румен Радев.

Според него трябва да се търси дебат с повече „експертност за устойчиви решения, които да работят, които да предизвикват доверие в тези, които управляват кризата“. По думите на президента това все по-трудно се удава на правителството.

„За да преодолеем това изпитание, се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото те ни струват скъпо. Изисква да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, защото последствията са понякога много трудно поправими“, категоричен бе Радев.

Президентът припомни, че през пролетта само за няколко случая на COVID България беше затворена. По думите му след тези „самодоволни“ брифинги на властта хората са изгубили вяра и мерките са били снети изведнъж въпреки предупрежденията за втора вълна.

„Дори напоследък чухме самопризнания, че вирусът е бил оставен да се развива масово“, каза Радев.

„В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда и затова си мисли, че тук в никакъв случай не трябва да търсим някаква отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. В тази ситуация развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството“ , категоричен бе Радев.

Президентът призова към „засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и към другите“.

„Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те заслужават всички социални и битови условия и то възможно най-бързо, за да могат да изпълняват своята отговорна мисия. Аз вярвам, че ако всички сме отговорни и солидарни ще преодолеем това предизвикателство въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемията“, каза Радев.

Като добър пример президентът посочи Франция, която преквалифицира хиляди лекари и медицински сестри.

„Други държави разгърнаха масово тестване и то безплатно каквато е препоръката отдавна към нас. Ние от началото на пандемията имаме малко над 800 000 теста, но не 800 000 човека“, каза Радев.

Президентът подчерта, че той не разполага с реални инструменти за управление.

„Пред вашата телевизия аз направих серия от обръщения, посещенията ми в болници общини фирми, разговори всички изявления вашите камери бяха навсякъде, призовавах за важни неща и спазване на мерките към баланс към здравни, социални и икономически мерки, призовавах за изграждане на система за навременна обхватна обективна и надеждна информация. Ако ние нямаме надеждна информация, ние не можем да управляваме“, категоричен бе Радев.

Президентът подчерта, че той не е иронизирал вируса, а тези които са се опитали да го политизират.

„Затова казах че са успели с ирония да изолират 2 различни вируса – Софийски безопасен и Шипченски опасен. Това беше самото начало на пандемията и това писмо с препоръки на правителството е многозначително, явен опит да саботира само тържествената част на Шипка с явни политически цели. В него не се препоръчва на гражданите да не качват Шипка, а да няма тържествена част, т.е. президентът да не говори пред тях“, обоснова се Радев.

На въпроса „Знаехте ли в неделя преди да тръгнете за Естония дали ген. Петров е заразен“, Радев отговори:

„Получих кратък есемес в неделя следобяд не от оторизиран орган, че ген. Петков е положителен, никакви препоръки и и обяснения има си орган, който налага и отменя карантина. В момента, в който РЗИ ми връчи документ изпълних всички предписания. Естония не ми е прекратявала визитата, а споразумение между мен и президента там. На какво основание аз да го направя и преценя. Аз съм в контакт с хиляди хора. Нима някой от тях не е бил носител на вируса, спазвам стриктно всички мерки. преди дни имах отрицателен тест. Някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, не знам кой, с цветни истории, но забравиха да информират РЗИ – в това се състои проблемът. Моето посещение беше от 2 части – три морета, следващия ден за двустранно посещение, само аз имах покана за такова посещение. Но след като казах и на президента на Естония – вие имате притеснение, няма да го правим. Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещението“.

„Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм спазил категорично закона“, категоричен бе Радев.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *