Арт Галерия Le Papillon представя „Точки на пресичане“ – годишна сборна изложба – живопис и скулптура 12.12.2020 г. – 20.01.2021 г

„Всеки, който пресича пътя ни има послание за нас. В противен случай той щеше да поеме по друг път, или да напусне по-рано или по-късно. Фактът, че този човек е тук означава,че той е тук по някаква причина. “                                               Джеймс Редфийлд

 

С голямо удоволствие и нетърпение Арт Галерия Le Papillon за 14-десета поредна година организира превърналата се вече в любима традиция Сборна годишна изложба. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници и по-конкретно – от 12 декември 2020 г. до 20 януари 2021 г., ще бъдат представени най-новите произведения на едни от най-интересните и вълнуващи съвременни български художници и скулптори, особено когато новините за епидимичната обстановка завладяват настоящото ежедневие. Темата на общата експозиция, която обединява многообразието от стилове и изразни средства в творбите на общо 68 участващи автори е „Точки на пресичане“.  А една от съществените точки на пресичане е художествената галерия като институция, където се срещат реализираните произведения на емоционалните и интелектуалните преживявания на творците с отворените сетива и любознателността на зрителя и почитателя на стойностно изкуство.  Пресечни са и точките, където посланието на автора въздейства върху вниманието, настроението и съзнанието на публиката. Така простичко с термините на геометрията и математиката обясняваме въздействието на физическото въплъщение на творческия заряд върху нас и нашите емоционални потребности. Годишната сборна изложба представлява своеобразно обзорно представяне на авторите с изложби в пространството на галерията от изминалата година и авторите, чиито творби за първи път ще представим в предстоящата. Така пресичаме миналото с бъдещето в един завладяващ спектакъл от изящни произведения.

 

За разлика от математиката, където две прави линии могат да имат само една пресечна точка, в изкуството „всичко е относително“ и пресечните точки може да са безкрайни, а промяната дори и на малък елемент или обстоятелство води до нова пресечна точка. От моментното настроение и душевно състояние на зрителя например зависи дали ще намери пресечна точка с емоционалността на автора, изразена в абстрактна творба или в прецизността на детайлно предаден реалистичен натюрморт. Дали пресечната точка ще се случи в експлозия от ярки, наситени цветове, пресъздаващи силни емоции или пък в нежни, ефирни тонове, носещи спокойствие и хармония. Дали ще има точка на пресичане във възприятието на дадена творба от различните зрители, или всеки ще пречупи видяното през личния си мироглед, усещане и натрупани емоции. А дали пресечните ни точки с изкуството са константа или се променят с времето, спрямо динамиката на ежедневието, дали наравно със стремежа към материално надграждане умеем да надградим и възприятията си за красиво, естетично и духовно….  Целта на изложбата не е да открие тези сложни отговори, но  несъмнено творбите, включени в експозицията ще провокират спонтанни емоции, ще повдигнат различни въпроси и догадки, което прави общуването с изкуството пълноценно и двупосочно.

 

И не е ли всъщност вярно твърдението на Дан Браун, че „невъзможното е опасна психическа нагласа, която често преобразува измамните предубеждения в доказани истини“. Често границите на нашите ментални, а понякога и на физическите си възможности ги определяме самите ние подвластни на страха от риска. Как се определят границите на възможното и невъзможното? И съществуват ли реално те? Не ги ли поставя всеки от нас при сблъсъка с нещо необяснимо? И границата на невъзможното за един, не е ли граница на възможното за друг? Истината е, че нашата воля, любознателност и вътрешен стремеж за еволюция разширяват  съзнанието и привидните лимити на нашите възможности.

 

Изкуството е стойностно, когато освен да достави естетическа наслада за сетивата успява и да развълнува, да предизвика различни по вид емоции и съждения. Какви ще бъдат те най-често зависи от духовното и емоционално състояние на зрителя, от готовността да се докосне от другата реалност, където се пресича неговата естетическа потребност с посланието на автора. Когато на едно място са събрани голям брой селектирани произведения на безспорно талантливи и доказани автори, цялото многообразие от жанрове, различни стилистики и изразни средства, въздейства на възприятията на различно ниво, обогатява и раздвижва емоционалността на зрителя.

Навярно това е, което прави Сборната Годишна Изложба различна и толкова любима – палитрата от много автори, утвърдени творци, всеки събрал себе си и своята емоционалност в една творба. В резултат се получава силна селекция от високо стойностни произведения на изкуството, които вълнуват със своята искреност и откровеност.

Достатъчно провокативна и обширна, тя дава възможност както на творците да проектират своето въображение  и вътрешен свят в създадените от тях картини и скулптури, така и на зрителите да изследват и изпитат границите на собствените си възприятия за възможно и невъзможно.

 

През годините галерия Папийон се стреми да представя пред публика качествени творци с избрани произведения, защото мисията на галерията е не просто да показва разновидни по стил и много на брой творби, а те да бъдат на високо ниво, за да се формира естетика, да се възбуди интереса на нова публика към красивото, ценното, стойностното, дори това да е трудна задача за една експозиция. Желанието ни е да задоволяваме жаждата за нови естетически преживявания на вече запалени почитатели на българското изкуство, които оценяват по достойнство добрите творби и е все по-трудно да бъдат впечатлени.

 

Затова и тази година подбраните автори са личности със забележимо присъствие в българската култура, създаващи ценности и очертаващи параметрите на българското изкуство, намерили признание у нас, същевременно добре поставени и на художествените сцени по света. Те ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз, керамика и смесена техника – сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления и стилове, но всички до една искрени, вълнуващи  и въздействащи. Целта на експозицията е обзор на изминаващата година чрез участието на автори, чиито изложби са преминали през годината, на тези, чийто изложби предстоят в следващата, както и автори, чието творчество имаме радостта да представяме в селекциите на галерията в сборни и самостоятелни изложби от доста години. Изложбата е динамична, и затова интересна и вълнуваща, а повечето автори се представят с повече от една творба.

 

Ето  участниците в настоящата изложба:

 

Живопис – Андриан Бекяров, Анета Яламова, Аршак Нерсисян, Атанас Хранов, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Валери Ценов, Валери Чакалов, Васил Василев

Вихроний Попнеделев, Володя Кенарев, Георги Йорданов, Геракси Гераксиев, Гергана Лалова, Десислава Минчева, Димитър Тумбалов, Димитър Чолаков, Долорес Дилова, Елена Стоева, Елина Гайдарджиева, Живко Мутафчиев, Иван Обретенов, Йордан Маринов, Кирил Митовски, Лъчезар Ошафков, Мара – Мариела Димитрова, Марина Богданова, Месрур Сабит, Милен Маринов, Милко Божков, Михаил Лалов, Момчил Митев, Надя Станчева, Невена Ангелова, Нели Ценова, Никола Манев, Николай Стоев, Нина Петрова, Петя Танева, Пламен Бонев, Пламен Монев, Росен Кръстев, Светла Косева, Снежана Славова, Станимир Видев, Станислав Вардев, Стели Грънчаров, Стоимен Стоилов, Татяна Харизанова, Христо Йотов, Христо Христов, Цанко Цанков, Цветан Лазаров, Цветелина Максимова, Чавдар Вълов

 

Скулптура – Венцислав Марков, Боян Говедарски, Величко Минеков, Георги Чапкънов, Григор Мицев, Любомир Вутов, Миряна Генчева, Нели Христова, Павел Койчев, Пенка Никова, Пламен Аврамов, Руси Костадинов, Спартак Дерменджиев

 

Галерията работи с индивидуални посещения при спазване на всички необходими противоепидемични мерки за сигурност. Салонът на галерията е достатъчно голям и спокойно може да се спазва дистанция от над 1.50 метра. Дезинфекцираме и проветряваме редовно, а носенето на маска в галерията е абсолютно задължително. Всички творби, налични в Арт Галерия Le Papillon можете да разглеждате, както на място, така и онлайн в нашия сайт на www.artpapillon.com. Всички произведения на изкуството могат да бъдат закупени след заявка по телефон или по мейл, като всички желания и изисквания се обсъждат индивидуално с всеки клиент.

 

Нека внесем светлината на духът на Коледа като подарим на себе си и на близките ни хора един стойностно произведение на изкуството от едни от най-обичаните български художници!

 

Изложбата може да бъде видяна от 12.12.2020 г до 20.01.2021 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon на ул. Драгоман 12, гр. Варна, до Куклен театър.

poster

Андриан Бекяров

Анета Яламова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *