Атанас Атанасов и Станимир Желев – изложба с икони в Галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

Атанас Атанасов и Станимир Желев

Икони

съвместна изложба

14 декември 2020 – 18 януари 2021

 

Поради ограниченията за работата на галериите, от 14 до 20 декември 2020, изложбата ще може да се разглежда онлайн в сайта на галерията: artegallery.eu или с предварителна уговорка по телефон за индивидуални посещения на място. От 21 декември работното време на галерията ще бъде както преди „локдауна“ при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ще направим онлайн откриване – разговор с доц. Ружа Маринска, Атанас Атанасов и Станимир Желев, който може да гледате в социалните мрежи и сайта на галерията.

Двамата художници имат осъществени няколко стенописа в християнски храмове: през 2013 г. проектират и изпълняват иконите за иконостаса на параклиса Св. Георги в Морската градина на гр. Бургас, а през 2016 г. по проект на Атанас Атанасов изпълняват стенопис на купола на храм Св. Петка Българска, Рупите, изографисан от Светлин Русев.

В тази втора тяхна съвместна изложба с икони в Глерия Арте за пръв път Атанас и Станимир показват четири домашни икони–триптиси: на Иисус Христос, Св. Богородица и няколко светци – Св. Георги, Св. Мина, Св. Йоан Кръстител и др., както и голямо-форматни икони в стенописна техника, изпълнена върху панел, включени са и подготвителни рисунки.

Настоящата експозиция е планирана и подготвена преди повече от година, тематично е свързана с предстоящите Коледни празници, озарена с мека светлина със златисти отражения, впечатляваща майсторска живописна техника и авторски прочит на традиционната иконопис. Специфично е, че двамата автори вече близо 30 години работят съвместно както върху иконите, така и върху стенописите. През годините това се е превърнало в тяхна практика, още повече че са били състуденти и творческият им път ги е довел до това изящно изображение с пастелни тонове и бели фонове.

Посвещаваме тази изложба на майката на Атанас Атанасов, която на 3 декември 2020 ни напусна. Светлина по пътя!

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *