БАС настоява да се върне името на 24 май

Управителният съвет на Българския антифашистки съюз оповести позицията си, че смята решението на парламента за изменение на Кодекса на труда и обявяване на 24 май за „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“ за неприемливо. Аргументите са следните:

Първо. Кирил и Методий имат мисия във Великоморавия през 60-те години на IХ век, за да разпространят глаголицата, която е славянска азбука, т.е. сред западните славяни. След смъртта на св. Методий (885) учениците им са прогонени от Моравия и продължават делото си в България при княз Борис I и цар Симеон I. Както глаголицата, така и кирилицата, създадена в Преслав от учениците на Кирил и Методий на основата на гръцката азбука, са използвани от много славянски народи – сърби, хървати, босненци, руснаци, украинци, беларуси, а в по-късни векове – от средноазиатските народи и монголците. Така че определянето на азбуката, просветата и културата като „българска“ е исторически невярно. Така законодателният орган на Република България отрича нашия принос за развитието на духовността сред целия славянски свят през последните над 1000 години.

Второ. Видният руски учен акад. Дмитрий Лихачов е определил България като „държава на духа“. В тази дефиниция се отчита приносът на нашата страна и на нашия народ за книжовността, културата, просветата, тясно свързани с духовността през Средновековието, Новото време и съвременността.

Ето защо призоваваме народните представители да преразгледат това решение, се казва в позицията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *