Гаф на мнозинството: Гласува срещу безплатни Ковид ваксини

Заради неистовото си желание да отхвърли всяко предложение, идващо от опозицията, мнозинството в парламента днес гласува срещу това Ковид ваксините да са безплатни и доброволни. Нищо, че точно това заяви няколко пъти здравният министър, а днес го повтори и премиерът Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи предложение от парламентарната трибуна да бъде възложено на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране –  за да се гарантира спокойствие, сигурност, ред и прогнозируемост, прозрачност – с грижа за хората.  „Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна”, бяха аргументите на Нинова.

ГЕРБ и Обединени патриоти обаче отхвърлиха предложението на БСП за безплатни и доброволни ваксини. Нинова обърна внимание, че въпросите, зададени от левицата са получили отговор от министъра на здравеопазването – от него става ясно, че всъщност правителството няма отговор за много въпроси, свързани с ваксинацията, но въпреки това сключва договори и се доставят ваксини.

„Управлението не се справя с кризата – хаос е в държавата, в здравеопазването. Правителството се провали в управлението на кризата. В пика на кризата се решава тепърва дали ще има електронни направления за тестове, зелени коридори. Адхок организация се прави за нещо, което трябваше да се случи през лятото”. За това алармира председателят на БСП тя от трибуната на Народното събрание.

„Големият проблем на управлението на кризата е недоверието на българите в решенията на правителството на Борисов“, категорична бе тя.

Защо България е купила 13 млн. ваксини само от едната фирма? А колко са общо? Това пък попитаха други депутати от БСП, но така и не получиха отговор. Според левицата, не е ясно и защо властта не е поръчала от българската ваксина срещу Ковид, която също е в процес на разработка.

Как са изчислени необходимите бройки от различните видове ковид ваксини, при положение че липсва план за ваксинация, попита Георги Йорданов от групата на БСП. Правителството ни убеждава, че утре ще приеме такъв план, но отново върви след събитията. Такъв план вече трябваше да има, при положение че днес темата се обсъжда в парламента, а ваксините вече са закупени, категоричен е социалистът.

От Института по микробиология твърдят, че са готови с технологичния план за производство на българска ваксина. Как правителството защитава националния интерес като не включва българската фирма „Бул Био“ в списъка на Европейския съвет с компании, които могат да произвеждат ваксина за Covid-19 и съответно да получат финансиране? Те са със световен авторитет и произвеждат ваксини за целия свят, а сега не са включени в този общ план на Европейския съюз за справяне с пандемията, каза още депутатът.

Колегата му, лекар, д-р Илиян Тимчев, разкритикува премиера и здравния министър за отказа им да дадат разяснения за ваксинирането на българските граждани.: „Чак след девет месеца по настояване на БСП парламентът прие Плана за действия по време на епидемия. В днешния дебат трябваше да се говори и за плана за ваксинация. Трябва да кажете истината на българския  народ. Премиерът и здравният министър трябва да свършат задълженията си, а не да прехвърлят отговорността на Народното събрание“.

Депутатът-медик призова първо да се разгледа плана за ваксинация преди да се вземе важно решение за масово прилагане: „Европейският съюз призовава за забавяне на ваксинирането на хората, защото има неясноти. Големи страни като Германия призовават за по-обстойни проучвания преди прилагането на ваксините. Науката не е на единно мнение. Не прибързва ли българското правителство с ваксинирането на българското общество?“, попита Тимчев и отсече: „Ние не сме гумен печат, за да се взима толкова важно  решение с огромни неясноти.“

Илиян Тимчев поясни, че БСП изисква от управляващите да кажат на българските граждани истинската бройка ваксини, които е закупила България. „Спряхте да говорите за това, че само от едната ваксина сте поръчали 13 милиона броя. При положение, че 60% от българското население не иска да се ваксинира според социологическите проучвания. Какво ще стане с тези бройки? А колко сте поръчали от другите? А колко ще струва това на българския народ?“, попита Тимчев управляващите.

„Трябва да обещаем на българските граждани, че ваксината ще бъда безплатна и по желание“, призова и депутатът от левицата д-р Десислав Тасков от парламентарната трибуна.

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *