Георги Тенев Резиденцията

По думите на д-р Николай Михайлов, „Резиденцията“ е роман за вечното и актуалното – за вездесъщите социални патологии. Четиво, което ще възнагради читателя с въображение и склонност към размисъл. От 29 декември във всички добри книжарници!

Резиденцията” (цена: 18 лв.) ни пренася след средата на 21 век, в една държава, запазила много черти на нашата, но с нови очертания. Страната е разделена между Планинската република и Свободна зона. В свят на забрани и репресии само мистическото учение Рилски урок владее умовете и сърцата на младежите. Преследването и изтребването на тази секта е задача на един върховен прокуратор. Романът е разделен на три части, които носят символически имена: „Прокураторът“, „Серумът на истината“ и „Млада кръв“. Авторът ни въвлича в един стремителен, дълбок и смущаващ сюжет, чийто двигател е надеждата, че в обществото ни има нещо повече от хаос, алчност и инстинкт за самосъхранение.

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози”, „Балкански ритуал“ и на сборниците с разкази „Жената на писателя” и „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център). „Резиденцията” е още едно свидетелство за разказваческата дарба на Тенев и представлява метафора на нашето минало, но и смело видение за нашето бъдеще. Няма как да остави читателя равнодушен.

Оригиналното художествено решение на корицата дължим на Мила Янева-Табакова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *