Датчици показват колко смет изхвърлят габровци

Пилотен проект за управление на отпадъците изпълнява Община Габрово. Благодарение на него ще се следи и какво количество смет се изхвърля от габровци. За осъществяването му са отпуснати безвъзмездно по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. средства в размер на 390 936 лева. С тези пари ще се повиши качеството на разделно събраните рециклируеми и биоразградими отпадъци, ще се насърчи домашното компостиране и ще се намали депонирането на боклуци. Ще бъдат изградени две площадки за подземно сметосъбиране в централна градска част, осигуряващи индивидуален достъп и снабдени със система от датчици за предаване на данни. Събираните разделно отпадъци ще бъдат измервани чрез специализирана машина за претегляне, а получените данни ще бъдат обобщени и анализирани.

 

 

Предстои да бъдат изградени и четири площадки за споделено компостиране – в детска градина, училище, жилищен квартал и почивна база.

 

 

За първи път в града ще бъде реализирана депозитна вендинг система за приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. В замяна на предадените суровини потребителите ще получават различни материали за многократна употреба.

 

 

Вече са сключени първите договори с  изпълнители. Чрез тях ще бъде осигурено изграждането на атрактивни соларни съоръжения до новите площадки с подменени контейнери, доставката на сървър и допълнително оборудване за обработка и трансфер на данни, както и една част от предвидените в проекта дейности по информация и комуникация.

 

 

Снимка: Община Габрово

 

Гласувайте за Конкурс „Кмет на месеца“ за декември на тема „Коледна украса“ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *