Дискусията за излизането на Полша от ЕС пак се разгорещява

Честите сблъсъци на Полша с Европейския съюз (ЕС), откакто управляващата партия „Право и справедливост“ дойде на власт преди пет години, винаги са имали потенциала да предизвикат дебат за бъдещето на страната в блока. Сега Варшава спори с Брюксел за бюджета и пакета за възстановяване на ЕС за 1,8 трлн. евро общо. Това обаче разпалва нова дискусия за евентуалното излизане на Полша от блока, пише FT в свой анализ.

Миналата седмица, след като Полша и Унгария заплашиха да наложат вето на многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване в знак на протест срещу план на ЕС за обвързване на достъпа до еврофондове със спазването на принципите на правовата държава, консервативното списание Do Rzeczy пусна на първа страница заглавие „Трябва да кажем на ЕС: Достатъчно“ и материал „Polexit – имаме право да говорим за това“.

Редакторът на Do Rzeczy Павел Лисички Лисицки, спори за върховенството на закона и „произволното разширяване“ на правомощията на Брюксел и желанието му да оценява държавите членки като една от причините да се разглежда Polexit. Той също така цитира „все по-безсрамния опит на ЕС да натрапва ЛГБТ идеологията върху Полша“, подчертавайки убеждението на полската десница, че либералните ценности на блока представляват основна заплаха за традиционната католическа идентичност на страната.

Въпреки нарастването на напрежението, поне в краткосрочен план има малка перспектива Полша да напусне ЕС. Проучванията на общественото мнение показват, че над 80% от поляците искат страната им да остане в блока. Това е повече от 78-те процента, гласували за присъединяването към Съюза през 2003 г.

Въпреки че „Право и справедливост“ е в постоянни сблъсъци с Брюксел, депутатите на партията също декларират, че нямат никакво желание страната им да излиза от блока. „[Идеята за] Polexit е пълен абсурд, никоя политическа сила никога не е формулирала такова искане и [управляващата коалиция] ще бъде последната, която ще повдига този въпрос или ще води този дискурс в тези условия“, коментира външният министър на Полша Збигнев Рау.

По-малко ясно е как ще се развие дебатът за бъдещето на Полша в ЕС в дългосрочен план. Свободите, които ЕС дава на поляците – да учат и работят в чужбина, остават изключително популярни, както и средствата, които помагат за захранването на полската икономика през последните 15 години. За много от по-възрастните поляци членството в ЕС символизира и обръщането на страната на запад след 40 години съветско господство.

Опонентите на „Право и справедливост“ обаче се опасяват, че сблъсъците с Брюксел и многократните „изстрели“ към ЕС могат в крайна сметка да изместят общественото мнение срещу блока и един ден да изведат Полша по същия път, по който мина Великобритания. Партията и съюзниците и не затрудняват особено опозицията да изложи този аргумент. Президентът Анджей Дуда определи ЕС като „въображаема общност с малко последици за нас“, премиерът Матеуш Моравицки наскоро предупреди, че блокът рискува да се превърне в „олигархия“ и че плановете му да обвърже финансирането с върховенството на закона може да доведе до неговия колапс.

Миналата седмица новият министър на образованието Пшемислав Чарнек заклейми ЕС като „картина на цивилизацията на смъртта“.

„Време е да бием аларма, защото това, което се случи във Великобритания, започва да се случва и тук“, пише Малгожата Кидава-Блонска от основната опозиционна партия в Twitter, след като Do Rzeczy публикува първата си страница за Polexit. „Трябва да го спрем навреме“, допълва тя.

Наблюдателите на полската десница казват, че подобни твърдения са просто част от усилията на опозицията да изплаши избирателите на „Право и справедливост“. Вместо това те твърдят, че реалният риск за ЕС идва от разширяването на правомощията на неговите институции далеч отвъд предвиденото първоначално и засилената готовност в Брюксел да се намесва във вътрешните работи на държавите членки.

 

„Ако има някаква опасност от Polexit, тя произтича от действията на институциите на ЕС и опозиционните политици, които ги подкрепят, и насърчават ЕС да играе ролята на полицай, който трябва да коригира резултатите от изборите в определени страни, ако тези избори не доведат до резултати, които отговарят на либералния елит, който е доминиращ в ЕС, казва Павел Мусиалек от Клуб Ягелонски, мозъчен тръст.

„Ако се отнасяме към ЕС по този начин, това е път към Polexit в даден момент и не само към Polexit, но и към напускането на други страни“, допълва той.

Други наблюдатели определят приликите между траекториите на Обединеното кралство и Полша. Сигурността и икономическите условия на двете страни се различават значително. Най-важната разлика е, че във Великобритания винаги е имало далеч по-високо ниво на евроскептицизъм, отколкото Полша.

„Дори когато никой не оспорва [членството на Великобритания в ЕС] на ниво политически елит, огромна част от общественото мнение просто никога не се примири с [него]. Полското и британското обществено мнение са на коренно различно място“, казва Алекс Щербяк, професор по политика в Университета в Съсекс.

„Ако някой участва в [проекта Polexit], той трябва да участва в дълга игра. Това мисля, че Do Rzeczy се опитват да направят. Мисля, че те се опитват да засадят семената на един интелектуален разказ … за [Polexit]  като уважаван от политиците вариант, който да се обмисли. Това е мястото, където сме в момента“, заключава той.

По статията работи: Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *