ЕС протяга ръка на САЩ с ново предложение за затопляне на отношенията

Европейският съюз и САЩ трябва да решат своите търговски спорове след поемането на поста на следващия американски президент Джо Байдън през януари, създавайки нов „трансатлантимески дневен ред“. Това заявиха от Брюксел в сряда, посочвайки желаните сектори в двустранните отношения за по-добри връзки.

САЩ и ЕС „трябва да работят отблизо заедно за решаването на двустранните търговски търкания“, посочва Европейската комисия в предложение до страните членки, в което отбелязва, че двустранната търговия представлява една трета от световната.

Но в документа от 12 страници, представен от върховния представител по външна политика и сигурност Жозеп Борел, не се споменава как ще бъде постигнат напредък в отношенията освен чрез „споделени ценности за човешко достойнство, индивидуални права и демократични принципи“.

„Бихме предпочели да имаме приятелско споразумение помежду си, а не да трябва да се обръщаме към Световната търговска организация (СТО)“, каза Борел по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс

Междувременно по-рано днес Bloomberg съобщи, че представители на Брюксел и Вашинготн вече са ускорили съвместната си работа по решаване на спора си за самолетните субсидии още преди края на мандата на Доналд Тръмп.

Американският търговски представител Робърт Лайтайзър и еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис поддържат редовна връзка, съобщават източници, запознати с въпроса. Отделно Лайтайзър е обсъдил търговските преговори – включващи дела за Boeing и Airbus, с държавни представители от Франция и Германия, посочва един от запознатите.

За момента от екипа на Байдън са отказали коментар за инициативата на ЕС с довода, че уважават принципа, че в момента има само един президент на САЩ. Въпреки това говорител е заявил, че в разговори с европейските лидери миналия месец Байдън е изразил желание да поднови трансатлантическите взаимоотношения в това число чрез ЕС и НАТО.

ЕС в момента очаква решение на СТО по делото срещу американските мита за стомана и алуминий, наложени от администрацията на Тръмп. Вашингтон и Брюксел ескалираха търговския си спор през последните години с взаимна размяна на мита и продължаващия им спор за самолетните субсидии. САЩ заплаши ЕС с още мита, ако блокът продължи с плановете си за данъци върху големите американски дигитални компании.

В своето предложение ЕС посочва, че първа стъпка за подобряване на отношенията ще е двете страни да финализират назначението на нов генерален директор на СТО и да проучат възможности „как да възстановят ключовата функция за решаване на спорове като реформират Апелативния орган“ в рамките на международната организация.

ЕК също така посочва, че ЕС и САЩ трябва да започнат скоро „трансатлантически диалог“ за правомощията на големите технологични компании, да намерят начин за тяхното облагане с данъци и за решаване на проблема с „деформациите на пазара“.

Други сфери на съвместна работа ще са 5G технологиите, изкуственият интелект, потоците от данни и сътрудничеството при регулациите и задаването на стандарти.

По статията работи: Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *