Започва Софийският международен литературен фестивал

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал започва днес и ще продължи до неделя включително. Над 60 ще са участниците тази година от 9 държави, като срещите между читатели и автори ще са изцяло онлайн.

Срещите между читатели и автори ще са изцяло онлайн, разказа пред „Хоризонт“ програмният директор на фестивала Теодора Радева.

„Фестивалът ще бъде различен по форма и по съдържание. И както много други културни събития, ще проведем фестивалът онлайн. Това обаче го прави не просто Софийски, а нашият фестивал става за цялата страна, като желанието ни е да се обърнем към бъдещето. Слоганът ни е „На нов ред“

Писателите, които участват в международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи и модератори ще присъстват в специално създадено студио.

Водещ на студиото ще бъде Надежда Московска. Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.

След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

Въпреки трудностите, тазгодишното издание дава и много възможности: освен гласовете от различни точки на света, за първи път събитието няма да е единствено софийско, защото ще може да се гледа буквално отвсякъде. Всички основни и типични формати на фестивала са запазени.

Международната програма на фестивала няма да бъде посветена на специфичен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана темата за бъдещето. 

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември | 16:00).

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В следващите дни до 13 декември ще има срещи с квебекския писател Жил Жобидон, англоезичната писателка Капка Касабова, финландската авторка Селя Ахава, британския писател Крис Клийв и двама израелски автори – Ешкол Нево и Етгар Керет.

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните „Срещи с писатели“ще бъдат авторите Надежда Радулова, Момчил Николов, Светлозар Желев, Георги Господинов, Георги Тенев, Антония Апостолова.

„Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивалЧаст от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies).

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *