Зорница Иларионова и Атанас Кръстев – носители на красота сред руините

Цигуларката Зорница Иларионова, която наскоро спечели Гран при на Международния конкурс за млади изпълнители „Обичам те, Охрид“, и талантливият виолончелист Атанас Кръстев, в удивителна комбинация от красота и виртуозност, любов и вдъхновение, разруха и мизерия, ни напомнят – всички радости и всички скърби, всичко е тленно. Красотата вехне, младостта си отива, след дъжда идва слънце, след слънцето – облаци… Единственото нещо, което не може никога и никак да бъде победено, което до последно ще живее дори сред руините на този свят, е изкуството и любовта.

Изкуството – последната утеха на хората в беда. И за да повдигнат духа на обществото, да им вдъхнат надежда, че нещата отново ще бъдат добре, талантливите музиканти не спират да работят и отправят Коледен подарък към почитателите на класическата музика. Премиерно вече може да се види най-новият им музикален видеоклип по музика на немския бароков майстор Георг Фридрих Хендел „Пасакалия“.

„Идеята ни да снимаме видеоклип в стара, разрушена сграда и посланието, което бихме желали да отправим към всички хора по този начин е, че изкуството е и ще бъде навсякъде. Красивата музика оживява и в концертните зали, и в порутените, отдавна забравени и изоставени сгради, и на улиците, и сред природата. Тя трябва да бъде достъпна за всеки и от нея се нуждаем всички ние. И по време на война, и в най-тежките житейски изпитания, в битките, които всеки от нас води, изправяйки се всеки ден пред неизвестното, пред страха, живеейки и носейки в себе си тревогата за утрешния ден, спасение винаги има… и в страданието човек може да съзре красота, да я усети, да я почувства и да намери сили и вяра, че надежда има, има светлина! Изкуството и любовта от него е това, което ни я носи и предава!“, споделят Зорница Иларионова и Атанас Кръстев.

За първи път Зорница и Атанас свирят заедно през юли 2020 г. на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив по покана на Мила Павлова. След успешната изява двамата решават да направят студийни записи на някои от произведенията от концерта си. Едно от тях е известната и много красива „Пасакалия“ за цигулка и виолончело от Хендел.

Спират се именно на това произведение, когато се ражда идеята да снимат и съвместен видеоклип. Монтажът и постпродукцията са на Стойчо Стоянов и XS Artists Music School, оператор е Михаил Янакиев, аудиозапис и мастеринг – Павел Стефанов, артистичен мениджър е Маргарита Тошева, гримът е поверен на Диана Колева, а модна къща „Bridal Fashion“ превръща младата и талантлива цигуларка в съвременна принцеса. Продукцията е финансирана от Министерството на културата – Национален фонд „Култура“.

Видеото е налично в 4K Full HD качество в ютюб https://youtu.be/pBlTI76mdLo

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.