Изложбата „По залез“ на Любен Зидаров показва галерия „Ракурси“

Столичната галерия „Ракурси“ представя изложбата „По залез“ – живопис и акварел на Любен Зидаров, от 21 декември. Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни и на изкуството на книгата, посочва галеристката Румяна Йонева. Освен илюстратор, през последните четири десетилетия Любен Зидаров се разви като един особено оригинален живописец. От своеобразното си завръщане към жанра през 1979 г. с изложбата „Автопортрети“ на „Шипка“ 6, той разви свой неподражаем стил и пластичен език в областите на кавалетната маслена картина и на акварела, демонстриран в десетки самостоятелни изложби в множество галерии в страната и извън граница.

Настоящата изложба, която може да се разгледа в арт салона на ул. „Хан Крум“ 4А до 19 януари 2021 г., показва за пръв път пред публика най-новите творби на Любен Зидаров, създадени през изминалата година, за които авторът споделя: „Не знам доколко имам основание да вярвам, че нарисуваното по залез няма да разочарова зрителя. Дали то е крачка напред, или пък назад – не зная. Завръщане към спомените през фокуса на късните години на други вълнения, в обстановка на противоречия, сблъсъци и изненади, които отвеждат мисълта другаде.

Радвам се, че галерия „Ракурси“ даде път на „Залеза“ – завършек на дългата поредица мои изложби. Но, според варосаните старци от двата изложени автопортрета – с четки в двете ръце, за живопис и за акварел, залезът едва ли е завършек“, пише Любен Зидаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *