Италиански архитект строи нов градски център

Община Велико Търново стартира процедурата по изграждането на първата сграда в новия градски център, който ще се оформя на мястото на старото военно училище.

Планувани са множество музеи, библиотека, подземни паркинги и зони за отдих.По предложение на кмета Даниел Панов на последната за годината сесия местният парламент на старата столица одобрява проекта и финансовите участия в него, включително и това на местното кметство.9,9 млн. лв. с ДДС ще струва новият конгресен център с 5 хил. места и близо 8 хил. лв. разгъната застроена площ. Комплексът ще се намира на мястото на сегашните кортове и игрище „Юнак“, което е съществувало в близост до Стамболовия мост и „Интерхотела“ в недалечното минало, в съседство с корпуса на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областна администрация, предаде вестник „Борба“.

91 хил. е финансовият ресурс, който Община Велико Търново отделя, а останалите милиони ще дойдат по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е един от най-важните в настоящата управленска програма на кмета Даниел Панов и един от знаковите за старата столица за последните години.

Първата сграда в новия градски център трябва да бъде готова за 30 месеца от подписването на договора за изпълнение и да има просторен паркинг с поне 2500 места. Проектирана е от именития флорентински архитект Клаудио Нарди.Неговата архитектурна дейност, както в Италия, така и в международен план, включва културни, граждански, гостоприемни и жилищни проекти по целия свят. Впечатляващ например е дизайнът на Нарди за Музея за съвременно изкуство, построен около бившата фабрика „Шиндлер“ в Краков, донесъл му и още по-голямо международно признание. Италианецът е смятан за истински новатор в своята професия и с феноменално умение да постига баланс между форма и функция. Той е проектирал многобройни модни бутици и е създал имиджа на много известни марки като Dolce & Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferrè, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma.

Снимка: Архив

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *