Как да направим ученето интересно в ситуация на изолация

Обучението по време на пандемия е все още ново предизвикателство за повечето преподаватели, които търсят работещ вариант, така че да задържат вниманието на учениците си и да им помогнат да възприемат по-лесно преподавания материал.

В същото време стресът от пандемията неусетно може да потисне любовта към преподаването. Какво може да направи всеки учител, така, че да съхрани себе си и да открие нови идеи за предаване на знания на своите ученици?

Създайте усещане за общност

Вашите ученици са свикнали да бъдат част от общност, когато са в клас. Те са свикнали да се виждат с приятелите си и да участват в общи задачи и проекти с тях. Внезапното преминаване към социална изолация може да ги накара да се чувстват унили, а с това вниманието им към ученето да бъде изместено.

Задръжте ги концентрирани, за да бъде обучението ползотворно, а учениците мотивирани

Искате да предоставите точен, полезен и ангажиращ материал? Можете да постигнете това чрез:

  • Възлагане на стимулираща или творчески предизвикателна домашна работа
  • Чрез даване на редовна обратна връзка за напредъка на учениците по решаването на определена задача, признание на тяхната работата, като се коментира какво са направили правилно и какво може да се подобри

Постигането на всичко това е възможно, ако учителят е мотивиран и спокоен. А това е постижимо, когато е налице вдъхновение. Пример за такова средство за релакс и набавяне на нови идеи е мобилното приложение БЪРЗИ КНИГИ. Това е първата подобна апликация в България, която дава достъп до аудио резюмета на книги за личностно развитие, бизнес и предприемачество, здраве и спорт, психология и други категории, които целят да помогнат в професионалното и личностното израстване на хората.

Интересните теми на аудио резюметата могат да се използват като опорни за създаването на дискусии, а също и като интерактивен подход за възприемане на информация от учениците. Едно от иновативните училища на България за 2019/2020 г. – Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в гр. Кнежа вече успешно използва ресурсите на мобилното приложение Бързи Книги в своите часове по предприемачество.

Към всяко резюме има създадена Мисловна карта, която представлява модел за подреждане на мисли и информация чрез ключови думи, картинки, цветове и линии. Тя би могла да бъде чудесна техника за систематизиране на информация върху лист хартия посредством илюстриране на основните опорни точки от даден урок, лекция, тема. Може да се използва при водене на бележки, разрешаване на проблем, изучаване и обединяване на информация от различни източници.

Интересен бутон в мобилното приложение е този към Предизвикателството, което e допълнителен стимул за прилагане на наученото чрез няколко стъпки, които слушателят е предизвикан да изпълни.

Слушането на аудио резюмета е полезно, защото обогатява знанията, дава нови идеи и различни гледни точки, помага за повишаването на професионалните знания, общата култура и личностното развитие.

От екипа на Бързи Книги споделят, че в извънредна обстановка като тази, в която се намираме в момента е важно да си подадем ръка. И в знак на благодарност към настоящите народни будители, които се грижат за образованието и възпитанието на нашите деца, биха искали да предоставят възможност на колкото се може повече преподаватели и ученици за определен период от време безплатно да използват аудио резюметата и допълнителните материали към тях.

За целта е необходимо всеки заинтересован директор на учебно заведение, преподавател или родител да пише имейл до [email protected], където ще получи по-подробна информация за активиране на безплатните абонаменти.

Самото приложение може да се изтегли и разгледа от следните линкове:

  1. Линк за андроид: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fastbooks.android
  2. Линк за iPhone: https://apps.apple.com/bg/app/fastbooks/id1500865057

За Бързи Книги:

Бързи Книги е първото мобилно приложение  за аудио резюмета на книги на български език.

Идеята за създаването на Бързи Книги се появява след осъзнаването на проблема, че много хора обичат да четат, искат да се развиват личностно и да обогатяват общата си култура, но нямат необходимото време за това.

Така решението на този проблем изисква модел, който да е достъпен навсякъде и по всяко време, а освен това да е в синтезиран формат, така че да не отнема много време за възприемане на информацията.

Бързи Книги е точният отговор – мобилно приложение, достъпно винаги; аудио записи на български език, които могат да се слушат навсякъде, дори и в движение; и резюмета, в които са събрани ключовите изводи и есенцията на съответно произведение.

Всяко резюме е със средна продължителност 25 минути и е записано от професионален актьор. Темите на резюмираните книги са за личностно развитие, бизнес, предприемачество, лидерство, родителство и взаимоотношения, здраве, биографии на известни личности и др. От резюметата слушателят може да разбере не само каква е основната тема на дадена книга, но също така основните тези на автора, разяснения и примери, които той дава, а също и кратка биографична справка за него. Допълнителни ресусрси към аудио записите са мисловните карти и предизвикателствата.

Мисловните карти, представляват модел за структуриране на мисли и информация чрез ключови думи, илюстрации и цветове. Могат да се използват при водене на записки, брейнсторминг, разрешаване на проблеми, изучаване и др. В Бързи Книги мисловните карти представят визуално основните теми на резюмето, помагайки на читателя да възприеме информацията по-бързо.

А предизвикателствата са кратки задачи от няколко стъпки, които са пряко свързани с темата на съответно резюме. Целта е да се даде стимул на слушателите да приложат на практика чутото.

Мобилното приложение е налично за сваляне както за Android, така и iOS. Веднага след като се регистрира, потребителят може да се наслади на резюметата, които са селектирани в категория „Безплатни“, а останалите категории се отключват след абонамент.

Сред най-слушаните резюмета са тези на книгите „Как да печелим приятели и да вилияем на дригите“ на Дейл Карнеги, „Атомни навици“ на Джеймс Клиър, „Петте езика на любовта“ на Гари Чапмън и др.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *