Как да предотвратим развода

Към първата част

Със сватбата се сключва „съюз за цял живот“. В идеалния случай тя е венецът на любовта между двама души. Венчаната двойка се надява, че бракът ще трае завинаги. И през ум не им минават мисли за евентуален развод. Но за съжаление понякога действителността изглежда другояче.

Кои всъщност са най-честите причини за развод?

още от #брак

  1. Изневяра

Първо двамата трябва да уточнят какво разбират под изневяра. Докато за някои тя е дори погледът, отправен към чужд мъж (жена), за други е половият акт с извънбрачен партньор. Факт е, че една от редовните причини за развод е именно сексуалната изневяра. Измаменият партньор загубва доверие в половинката си, а без доверие щастливият брак вече не е възможен. Обикновено изневярата не идва като гръм от ясно небе и признаците би следвало да се познават. Трябва да се има предвид също дали кръшкачът е бил неверен и в предишна своя връзка. Тогава вероятността от изневяра е много по-голяма.

  1. Криза на средната възраст

Професионалните цели са постигнати, децата са поели по свой път и всекидневието се състои само от рутинни дейности. Най-вече мъжете между 40 и 50 години изпадат в т.нар. криза на средната възраст и изведнъж започват да подлагат на съмнение съвместния живот със съпругата си. Обзема ги паника, че старостта чука на вратата, и искат отново да се почувстват млади и силни. Тогава обикновено се впускат в афера с по-млада жена. Но не само любовните авантюри водят до развод, а и промените в начина на живот или в ценностната система.

  1. Ревност от социалните медии

Едно изследване на университетите на Хавай и Мисури е показало, че Фейсбук и другите социални платформи се отразяват негативно на отношения, които още не са узрели. Под зряла връзка социолозите разбират такава, която продължава повече от 3 години. Но и активността на партньорите в социалните медии играе роля. „Предишни изследвания са показали, че колкото повече един обвързан използва Фейсбук, толкова по-вероятно е да следи контактите на партньора си, което може да доведе до ревност“, обяснява д-р Ръсел Клейтън.

  1. Емоционален и физически тормоз

Контрол, лъжи, унижения – такова поведение от страна на партньора е сигнал за тревога, защото очевидно липсва уважение. А то е задължително, за да бъде една връзка щастлива. За да не се загуби взаимният респект, наранените чувства непременно трябва да се споделят и да се определят ясни граници. Прекрачат ли се те, следва да се обмисли евентуална раздяла. Докато домашното насилие е безусловна причина за развод! Който удари веднъж партньора си,  агресията му неминуемо ще се прояви и по-късно.

  1. Психични проблеми

Хазарт, проблеми с алкохола, депресии и други психични разстройства могат да бъдат огромно бреме за отношенията. Самоунищожителното поведение на засегнатия неизбежно оказва влияние и върху партньора. Затова на психичните проблеми трябва да се гледа много сериозно в интерес както на връзката, така и на самия човек. Близките трябва да го поощрят да потърси специализирана помощ. Разбира се, за целта е нужно самият засегнат да осъзнава необходимостта от промяна.

Един развод е свързан с многобройни промени в различни области и решението за него не бива да се взема прибързано. Затова на двойките обикновено се дава период за размисъл, който в отделните страни е с различна продължителност. През това време те още веднъж могат внимателно да преценят всички плюсове и минуси. Ако не стигнат до помирение, съпрузите трябва да са готови да понесат евентуалните негативи от развода (самота, финансова несигурност, ограничен контакт с децата).  Понякога обаче проблемите са толкова сериозни, че наистина няма друг изход. Тогава всеки от бившите партньори може да разчита на шанс за съвършено ново начало и по-щастлив живот.

Цветелина Велчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *