Каталуния отваря ски курортите си

Ски курортите в испанската област Каталуния, граничеща с Франция, ще отворят в понеделник, предаде „Франс прес“.

Няколко европейски страни решиха да отложат началото на сезона заради пандемията.

„Каталунските ски курорти решиха да открият сезона на 14 декември“, съобщи в изявление тяхната асоциация, като подчерта, че решението е съгласувано с регионалните власти.

„Ще отворим постепенно, като ограничаваме продажбата на места, за да избегнем пренаселването“, обещаха от сдружението.

Image

На теория само жителите на Каталуния ще могат да карат ски в областта, където е въведена частична карантина.
Влизането и излизането от региона се разрешава само по определени причини, но контролът не е много стриктен, отбелязва АФП.

Така испанските Пиренеи може да привлекат френски скиори няколко няколко дни преди коледните празници.

Франция не възнамерява да позволи лифтовете да заработят преди 7 януари, за да избегне нов ръст на случаите на коронавирус.

Испания обаче даде на регионите право да решат дали да отворят ски курортите. На практика почти всички са затворили поради липса на клиенти, дължаща се на здравните мерки.

Image

Отварянето на ски курортите е спорен въпрос в Европа. Някои страни се опасяват, че то ще доведе до нарастване на броя на случаите на коронавирус. Франция и Германия се опитаха да постигнат европейско споразумение за затваряне на курортите до края на коледните празници, но се натъкнаха на отказа на държави като Австрия – водещата европейска ски дестинация, която планира да отвори своите курорти на 24 декември.

Според цитирани от „Ройтерс“ източници от френското правителство премиерът Жан Кастекс е заявил днес пред представители на бранша, че ще разреши на ски курортите да отворят на 7 януари догодина, ако епидемичната ситуация позволява това.

По време на първата вълна на коронавирус миналата зима някои ски курорти станаха огнища за зараза, като ускориха разпространението на новия патоген в Европа.

„Ройтерс“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *