Китайското знаме остана на Луната

Китай се превърна във втората държава в историята, поставила знамето си на Луната, повече от 50 години след САЩ.

Снимки от Националната космическа администрация на страната показват петзвездния Червен флаг, който все още стои на безветрената лунна повърхност.

Изображенията са направени от камерата на космическата сонда Chang’e-5, кръстена на митичната китайска богиня на луната, преди тя да напусне Луната в четвъртък, за да се върне на Земята.

Космическата сонда донесе и първите проби от лунната скала, събрани след четири десетилетия.

Китай вложи милиарди в своята военна космическа програма с надеждата да има космическа станция с екипаж до 2022 г. и в крайна сметка да изпрати хора на Луната.

Учените се надяват пробите да им помогнат да научат за произхода на луната, формирането и вулканичната активност на нейната повърхност.

Ако обратното пътуване е успешно, Китай ще бъде едва третата страна, която е взела проби от Луната, следвайки САЩ и Съветския съюз през 60-те и 70-те години. Това е първият подобен опит от мисията на Луна 24 на Съветския съюз през 1976 г.

Космическият кораб трябваше да събере 2 кг (4,5 фунта) материал в неизследвана досега зона, известна като Oceanus Procellarum (Океан на бурите), обширна лава равнина, според научното списание Nature.

Пробите ще бъдат върнати на Земята в капсула, програмирана да кацне в региона на Вътрешна Монголия в северен Китай, според Nasa.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *