Коледа 2020 – идеи, украса и традиции

Коледа 2020 г. ще се празнува по целия свят на 25 декември както всяка година. Традиционно този религиозен и културен празник, честващ годишнината от рождението на Исус Христос, ще бъде отбелязан с изпращането на поздравителни картички за Коледа на близки и приятели, с изпращането на детски писма до дядо Коледа, с поставянето на красиви украси за Коледа, с опаковането на подаръци за Коледа за любимите хора, с пеенето на весели песни и рецитирането на стихове за Коледа в детските градини, с рисуването на тематична рисунка за Коледа в училищата, с украсяването на елхата с коледни играчки и печенето на ароматни коледни сладки и баница с коледни късмети.

Хората ще повтарят характерните за Коледа традиции в които вярват. Това ги карат да се чувстват празнично, весело и в хармония със себе си и с Бога. Макар, че всяко следващо поколение рядко повтаря абсолютно всичко, завещано му от предходното и често предпочита да добавя по нещо от себе си, има някои неща, които всички харесват и очакват да се случат по това магическо време на годината като например месенето на питка за Коледа, приготвянето на месни ястия за Коледа, украсата на коледна елха, носенето на костюми на дядо Коледа, слушането и пеенето на песни за Коледа и размяната на пожелания за Коледа. Това са неща, които създават семейни спомени, които карат възрастните да си припомнят детството си и насърчават в децата вярата в чудесата и усещането за празничност.

Традиции за Коледа

Коледа 2020

В първите години на християнството Великден е основният празник, а раждането на Иисус изобщо не се чества. През  IV век църковните служители взимат решението да определят раждането на Спасителя като празник. Исторически данни свидетелстват за това, че коледният ден наистина е бил празнуван като християнски богослужебен празникпрез 354 г. сл. Хр. Много популярни обичаи, свързани с Коледа, се развиват независимо от възпоменанието на раждането на Иисус.

Коледа 2020

Преобладаващата атмосфера на Коледа също непрекъснато се развива от началото на празника. Тя варира от карнавално състояние през Средновековието до ориентирано към семейството и към децата през XIX век. Точният месец и датата на раждането на Иисус са неизвестни до началото на средата на IV век. Тогава и за първи път Западната християнска църква поставила Коледа на 25 декември. Това е дата, която по-късно е приета на Изток. Датата на Коледа може първоначално да е била избрана да съответства на деня, който се пада точно девет месеца след датата, на която ранните християни са вярвали, че Иисус Христос е заченат. Интересен факт е, че от 1659 до 1681 г. в Бостън празнуването на Коледа е било забранено и закононарушителите са били глобявани.

Идеи за Коледна украса за дома

Коледа 2020

Въпреки, че Коледа 2020 има исторически корени в религиозните и културните традиции, тя ще се чества по светски начин. Популярните съвременни традиции на Коледа включват подаряване на подаръци, коледна музика, изпращане на картичка за Коледа, размяна на поздравления за Коледа. Също така, приготвяне на характерни за Коледа ястия и показване на различна украса за Коледа, включително коледна елхаколедни лампички, сцени за Рождество Христово, гирлянди, венци, имел и коледна звезда.

Коледа 2020

Търсенето на идеи за коледна украса е винаги предизвикателство. Желанието през всяка година декорацията в дома да бъде по-различна, по-модерна или по-ефектна е предизвикателство за креативността. Намирането на идеалният коледен подарък – също. Традиционните коледни украси, които залагат на класическото съчетание от бяло и червено в интериора все още имат своите привърженици, макар през Коледа 2020 да бъдат предпочитани по-модерните и изтънчени решения.

Всичко за Коледа 2020

Коледа 2020

Тъмно-сивото и бежовото, например, са много добри неутрални палитри, на чийто фон контрастира усещането за бяла Коледа. Порцелановите фигури на елхи и елени са много предпочитани като част от коледната декорация. Белите дървета с LED лампички по клоните завършват усещането за горска приказка под покрива на дома.

Коледа 2020

Модерната украса за Коледа 2020 допуска присъствието на неочаквани цветни решения за акцент в декора като например тюркоазеното. Този свеж син цвят навява препратки към лазурните морски вълни, а това е колкото неочаквано, толкова и приятно. Най-подходящият фон за такава украса е интериорът в светли неутрални цветове.

koleda-2019-idei-ukrasa-i-tradicii

Другата любима идея за коледна украса включва съчетанието на розово злато и бяло. Това решение печели симпатиите на почти всички млади дами, които харесват изискания шик и модерното излъчване.

koleda 2020

Понякога минималистичните решения могат да бъдат толкова ефектни, че е трудно да се повярва как на практика почти от нищо се получава повече от нещо. Идеята може да се намери там, където е най-малко очаквано, а резултатите да бъдат повече от впечатляващи.

koleda 2020

Кухнята е „сърцето на дома“ и именно като такова е най-обичаната част от дома. Именно за това наличието на украса за Коледа в тази стая е задължително. Използването на една поставка за торта, например, може да се окаже чудесно хрумване за празничната декорация.

koleda 2020

Така, както някои имат нужда от наличието на не повече от два цвята в интериора си, за да се чувстват добре, така други предпочитат пъстротата. Наличието на разнообразие от цветове, форми и текстури може да създаде повече настроение и усещане за празничност през мрачните зимни дни.

Коледа 2020

Коледните елхи в меки пастелни тонове ще накарат душата на всяка малка (или пораснала) принцеса да полети. Безспорно подобно бонбонено бижу не може да се види всеки ден.

koleda 2020

Перата ще бъдат друга характерна част от типичната за 2020 Коледа. Меките перца, подредени под формата на бяла елха изглеждат колкото магично и ефирно, толкова и обсебващо. Разгледайте още идеи за красива и празнична украса в галерията със снимки по-долу. Весела Коледа!

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

2020 koleda

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

koleda 2020

Коледа 2020

Коледа 2020

koleda 2020

 

2020 koleda

Коледа 2020

koleda 2020

Коледа 2020

koleda 2020

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *