Край на шофирането с български номера в Англия

Живеещи във Великобритания българи се оплакаха в социалните мрежи, че колите им с български номера са задържани от английската полиция през последния месец или са получили предупреждение, че не могат да ги карат повече.

 

 

Правилата изискват да им направят английска регистрация до 6 месеца след вкарването им в страната. Много българи обаче не се съобразиха с това изискване, тъй като данъците и прегледите на Острова са по-скъпи, а и за органите на реда бе трудно да установят кога точно са дошли, тъй като европейските граждани не подлежаха на гранична регистрация. С изискването обаче да кандидатстват за статут за уседналост, за да могат да останат в страната след Брекзит, властите вече разполагат с доказателства от колко време пребивават на Острова, пише 24 часа.

Ако са били повече от 5 г. и са получили пълен статут за уседналост, изискването да си направят английска регистрация на автомобила е дори по-кратко – 14 дни. Великобритания от няколко години се бори с този проблем, тъй като смята, че губи около 60 млн. паунда годишно неплатени пътни данъци. При няколко специализирани полицейски акции бяха заловени 350 хиляди пътни превозни средства с чужди номера, които са надвишили 6-месечния срок за регистрация. За да си ги получат обратно, собствениците им трябва да платят 200 паунда такса за освобождаване, 160 паунда депозит – гаранция, че ще регистрират незабавно автомобила и ще започнат да плащат данъци и застраховка за него. И колкото по-бързо го сторят, толкова по-добре ще е за тях, тъй като се начисляват и по 21 паунда на ден за паркинг на задържаната кола. При доказване на срока, в който автомобилът е каран във Великобритания с чужда регистрация, властите разчитат основно на записите от пътните камери, с които са снабдени английските магистрали. Също така насърчават местните власти да им подават информация, ако забележат, че в тяхното населено място продължително паркира пътно превозно средство с чужди номера.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *