Мозамбик е новата мишена на ислямисткия тероризъм в Африка

Ислямистките терористични групировки са човешкият бич за населението на африканския континент. Кръвожадни, безпощадни, смъртоносни и брутални те разширяват бързо и успешно акциите си в редица страни в Африка. Сред основните причини за успеха на фундаменталистите са ширещата се бедност в повечето африкански държави, неравенството, корумпираните правителства, беззаконието, експлоатацията на местното население от външни фактори като най-често това са чуждестранни частни компании. И докато бруталните действия на ислямистите засягаха основно територията на уязвимия регион на Сахел, то през последните месеци стана ясно, че никой не е застрахован и предпазен от разпространението на терора в която и да е част на Африка.

На мушка е взет Мозамбик в югоизточната част на континента. В най-северната провинция на страната Кабо Делгадо се правят опити за формиране на отделна ислямистка държава по примера на „Ислямска държава“ (ИД). През първите две седмици на ноември серия от атаки отне на живота на редица местни граждани и принуди хиляди други да напуснат домовете си и да търсят спасение в провинциалната столица Пемба, както и в съседните провинции Ниаса и Нампула. В град Муатиде ислямистите проведоха масови обезглавявания насред футболно игрище. Убийствата и повсеместното отвличане на жени и деца неотменно съпровожда терора. Екстремистите завзеха и ключовия пристанищен град на провиниця Мосимбоа да Прая. За последните три години са убити над 2000 души, а над

 

400 000 са напуснали родните си места.

 

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет изрази притесненията си във връзката със събитията в Мозамбик и описа положението на цивилните в Кабо Делгадо като отчайващо. Неспособността на военните и полицейски части в Мозамбик да овладеят положението и да се справят с ислямистите доведе до редица предложения за помощ отвън. Сред страните, които предложиха подкрепа, са Малави, Танзания, с която Мозамбик има договореност за съвместни действия срещу ислямистите. Португалия пое ангажимент от началото на 2021г. да започне да обучава елитните военни части на своята бивша колония за по-ефективна борба срещу несигурността и тероризма в Кабо Делгадо. Двустранните отношения между Мозамбик и Португалия разширяват обхвата си в сферата на сигурността. Двамата министри на отбраната, съответно Жайме Нето и Жоао Гомес Кравиньо, се съгласиха да подсилят сътрудничеството си в тази сфера. Обучението ще включва специални и морски сили, специални операции и тактически контрол на въздуха.

Към момента няма много информация за групировката, която тероризира северната провинция на Мозамбик. Нейното име е Ahlu Sunnah Wa-Jamа (ASWJ) или още Ансар ал-Суна, но местните я наричат ал-Шабааб, което се превежда като „младежите“. Местната групировка няма общо с Ал-Шабааб, която действа на територията на Сомалия. Членовете на ASWJ са предимно млади хора на възраст между 20 и 35 години. Групировката е създадена през 2015г. и действа предимно на територията на Кабо Делгадо. През лятото на 2019 г. тя обяви, че е лоялна на ИД. Според наличните източници, основателите на групировката са били повлияни от кенийския ислямистки духовник Абуд Рого Мохамед, чието име се свързва с атентатите срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салаам през 1998 г. Смята се също, че той е финансирал Ал-Шабааб в Сомалия. Възползвайки се от мнозинството мюсюлманско население в северната провинция на страната, както и бедността и липсата на перспектива сред младото население, новите ислямистки проповедници, обучени предимно в чужбина, започват да създават джамии и да привличат млади момчета в кръга си. Някои от тези нови джамии осигуряват пари, за да помогнат на местните хора да започнат бизнес и да създадат работни места, за да затвърдят позициите си сред местното население. Групата също така предлага на бедни и безработни местни хора пари за участие в нападенията. Част от новите членове на ASWJ са изпращани да се обучават в страни като Судан и Саудитска Арабия, където се радикализират.

Голяма част групировката са от племето кимвани, които са силно маргинализирани. ASWJ иска да замени държавните институции със структури, основани на нормите на Шериата и да създадат своя ислямистка държава. Те отхвърлят националните и християнски символи и отказват да водят преговори с правителството на Мозамбик.

 

С течение на времето групата става по-радикална 

 

и сформира скрити лагери в района, където членовете й получават военно обучение от бивши полицаи и гранични служители. Основното им оръжие са мачете и пушки. Групировката се издържа основно от грабежи, незаконна търговия със слонова кост, трафик на хероин и контрабанда. Към днешна дата няма данни за външно финансиране. Хаотичният характер на действията на младите терористи говори за липсата на единен координационен център и специфична йерархия.

Мозамбик може да се похвали с богати ресурси на природен газ, въглища, титан и водноелектрическа енергия. Земеделието също е важно за икономиката и включва производство на памук, ядки от кашу, захарна тръстика, чай, корен от маниока, плодове, картофи, говеждо и птиче месо. Рубинодобивът е един от по-новите икономически сектори съд засилено развитие в североизточната част на страната. Смята се, че сред основните цели, които водят до разширяването на кървавите операции на ислямистката групировка и нейното влияние в Кабо Делгадо, са богатите залежи на течен природен газ и рубини. Самият президент на Мозамбик Фелипе Нюси казва за северната провинция на страната, че е изключително богата на природни ресурси и има много условия за развитие на селското стопанство.

Въпреки това индикаторите на областта изглеждат отчайващи, като процентът на бедност и безработица сред младите са изключително високи. Лъч надежда и обещания за по-добро бъдеще дадоха две събития от 2009-2010г., а именно разкритите залежи на рубини в Монтепуес и богатото находище на природен газ по крайбрежието на Кабо Делгадо. Очакванията обаче за отваряне на много нови работни места за местните жители и добри възможности за образованите младежи остават излъгани. Рубинното находище на Монтепуес е открито през май 2009 г. Малко след това значителен брой местни жители, финансирани от чуждестранни търговци, започнаха да работят незаконно в района. Това продължава до юни 2011 г., когато се учредява компанията „Монтепуес“ за добив на рубини (Montepuez Ruby Mining company (MRM)). Компанията се конституира като партньорство между мозамбиканската „Мвирити“ (Mwiriti Ltd.) и мултинационалната британска компания за добив на скъпоценни камъни „Джемфийлдс“. Впоследствие минната компания печели 25-годишна концесия за експлоатация, а местните занаятчии не получават мечтаната работа.

През 2010 г. край бреговете на Кабо Делгадо беше открито едно от най-големите находища на природен газ в Африка. То беше открито от американската енергийна компания „Анадарко“ и мнозина се надяваха, че находката ще донесе просперитет на бедния регион. На следващата година италианският ЕНИ също откри огромно газово находище в района.

Оттогава в Мозамбик се наблюдава приток на чуждестранни енергийни компании, сред които „Анадарко“, „Ексон Мобил“, „Шел“, „Китайска национална петролна корпорация“ и други. По данни на информационната агенция Ал-Джазира в Кабо Делгадо са трите най-големи проекта за течен природен газ (LNG) в Африка: проектът Мозамбик на стойност $20 млрд., проектът Coral FLNG на стойност $4,7 млрд. и проектът за втечнен природен газ Rovuma на стойност $30 милиарда.  Въпреки сериозните суми, инвестирани в газовото находище,

 

то по-скоро оказва негативно влияние 

 

върху живота и просперитета на местните жители, отколкото някакви дори минимални дивиденти. На първо място, много малък брой работни места за местни жители са отворени в новия икономически сектор. Второ, за да може да се започне проучване на находището и работа по неговата експлоатация, значителен брой местни са принудени да се изселят от родните си места, като в замяна получават незначителна компенсация. Трето, развиването на газовото находище оказва разрушително влияние върху биоразнообразието и природата в този регион на Мозамбик, което би имало пагубни последици в бъдещето.

Въпросът за засилването на терора от страна на ислямистката групировка в Кабо Делгадо остава отворен – все още не е ясно дали тя иска да наложат влиянието си върху северната провинция заради газовите находища, дали дейността им е по-скоро акт на протест срещу управляващата фракция ФРЕЛИМО или подбудите им се изразяват в нещо съвсем различно. Според някои анализатори причините за съвременната дълбока пропаст в икономическото развитие на северната и южната част на Мозамбик се съдържат в промените, които настъпват в страната след обявяването на независимостта на страната през 1975г. и произтеклите след това събития. Гражданската война, започнала като опит за отхвърляне на наложения социалистически модел, нанасяни пагубни щети на обществото и икономиката, които впоследствие биват трудно поправени.

Междувременно Нигерия, която се намира на север в Централна Африка,  ислямистката групировка „Боко Харам“ продължава да тероризира цивилното население, като последната им акция бе отвличане на 300 момчета от местно училище. Впоследствие те бяха върнати в Катсина. От началото на годината броят на убитите и изселилите се хора в резултата на действията на ислямистката групировка е почти 30 000.

Характерът на насилието на Черния континент е многопластов, поради което неговото изследване е сложно и изисква детайлно проучване и разбиране на историческите, етническите, културните и обществено-социалните процеси на страните от Африка. Липсата на силни държавни структури, на завършени демократични процеси, на стабилни икономики и на силно гражданско общество безспорно съдейства за разцъфтяващата среда на хаос и беззаконие на континента. В държави, където националистическата борба продължава и до днес, не е рядкост сепаратистки или етнически милиции да използват тактиката на терора в своите националистически борби. Съществуването на маргинализирани етнически групи често води до борби за равнопоставен контрол върху ресурсите и това понякога води до използване на форми на тероризъм.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.