Музеят в Брезник показва артефакти от I век

В изложбената зала на Общински исторически музей-Брезник вече са подредени консервирани и реставрирани метални движими културни ценности от фонд “Археология и Етнография”.

 

 

Уникалните предмети датират от І век до средата на ХІХ век и са обработени от специалисти реставратори по проект „Пътят на артефактите до музейната витрина” финансиран от Министерство на културата.

 

 

 

 

В изложбата са показани всички реставрирани артефакти постъпили като дарения в музея в периода 1960 – 2000 година. Сред тях са паметници на християнският култ, земеделски инструменти, инструменти за обработка на желязо, върхове на бойни  и ловни стрели, копие, стилуси, накити – от античността до Възраждането. Сред религиозните предмети има метален кръст  мед, желязо от ХІ-ХІІвек. намерен в подножието на връх “Свети Никола” над град Брезник, двулицев дърворезбован кръст с многофигурна композиция и метален обков, дървен кръст с религиозни сцени изработени от седеф, поясняват от Общинския исторически музей. Сред впечатляващите накити са сребърна обица и гривна от І век, пафтити, нагръдни накити, гривни от периода ХVІІІ – ХІХ век.

 

 

 

 

В експозицията е представен и част от нумизматичния фонд на музея – монети от Елинистическия, Римския период, византийски и български монети от периода Х – ХІ век, български монети от периода ХІХ – ХХ век.

 

 

По план откриването на изложбата трябваше да се състои на 22 декември, в навечерието на Коледа, но бе отложено заради епидемичата обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *