Наташа и отрицанието на любовта

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ кани зрителите в Габрово и София на последни за 2020 г. представления на „Мечтата на Наташа“. Първото ще бъде на 14 декември 2020 г. от 19.00 часа на голямата сцена на габровския театър и е първата изява на постановъчния екип след завръщането им от XII-я Международен фестивал на монодрамата „МоноАкт“ в Печ, Косово. Там актрисата от габровската трупа Поля Йорданова беше отличена от международно жури с наградата „най-добра актриса“ за ролята си на Наташа.

 

Следва гостуване в София на 16 декември 2020 г., което ще бъде първото представяне на постановката пред софийска публика. То ще се състои на сцената на Националния студентски дом, който се намира на пл. „Народно събрание“, 10. Поради големия зрителски интерес са предвидени две представления на „Мечтата на Наташа“ – от 19.30 и извънредно от 21.00 часа.

 

Спектаклите ще се състоят при пълно спазване на противоепидимичните мерки. Между зрителските места ще бъде осигурено необходимото отстояние. Публиката ще бъде допускана в салона, само ако носи предпазни маски за лице. На входа на габровския театър, както и на Националния студентски дом в София, ще има средства за лична дезинфекция на зрителите преди да влязат в салона.

 

Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на текста на Ярослава Пулинович, по който е направена постановката. Определят Пулинович като представител на новото руско драматургично течение. Според независимото руско списание „The Moscow Times“ пиесата влиза в десятката на най-добрите руски пиеси от началото на ХХI век. С този спектакъл Ана Батева повдига въпроси по темата за семейните ценности, възпитанието на младите хора, нуждата да бъдат обичани и да обичат. Автор на музиката е Стефан Здравески, който също е част от екипа на габровския театър. Младата актриса Поля Йорданова се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея.

 

Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси, която чрез театрални похвати въвлича публиката в търсенето на отговори. Тук няма да видите готови решения, а смел и амбициозен експеримент как и къде да ги търсите. Да намериш единствения верен път между потопа от противоречиви влияния, да хвърлиш усилия да се впишеш в нова общност, да не спираш да копнееш за любов, която непрекъснато ти се изплъзва от ръцете – този наратив отеква и ще превземе съзнанието на зрителите.

 

За първи път у нас пиесата на Ярослава Пулинович се реализира като моноспектакъл от габровския драматичен театър, чиято премиера беше на 25 юни тази година.

 

 

ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *