На гости в селото на Дядо Коледа – страната на чудесата

Добре дошли в Рованиеми – входната врата към Лапландия и финландския Арктически кръг. Домът на Дядо Коледа. Едно място, където можете да си направите снимка с по един крак от двете страни на Арктическия кръг.

Селото на Дядо Коледа е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е – снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помагачи показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят, от които около една трета получават отговор.

Един неустоим магазин, пълен с джуджурии, осигурява десетки хиляди коледни подаръци, които могат да бъдат изпратени вкъщи с пощенското клеймо на селото на Дядо Коледа (или срещу символично заплащане имате възможност да добавите името на вашето дете в списъка на получателите на пощенска картичка от Дядо Коледа).

Макар да има 6500 саами, живеещи в Северна Финландия днес, и номадският им живот с отглеждане на северни елени да отива към своя край, тяхната културна идентичност и обичаи се пазят живи с гордост във впечатляващия носител на награда научен център „Арктикум“, показващ живота над Арктическия кръг.

Прелестният ресторант „Опипойка“ набляга на лапландската кухня: стандартната сьомга и прясна риба винаги присъстват, но опитайте необичайния пикантен стек от северен елен и лосово варено, с десерт, приготвен от местни диви къпини. Кой да ти знае, че може да се похапне толкова добре в Арктическия кръг?

Gallery

Гледките тук спират дъха.

Снимка: Sara Winter / Shutterstock

Gallery

Близката еленовъдна ферма предоставя шанса за едно „Магическо возене с шейни“ (макар те никога да не се отделят от земята), теглени от елени (има и снегомобили). Рованиеми е бил почти сринат до основи от немците през 1944 г. и до голяма степен наново изграден по плановете на прочутия финландски архитект Алвар Аалто, които оформят селището като рогата на северен елен.

Снимка: Victor Maschek / Shutterstock

Gallery

Снимка: : Roman Vukolov / Shutterstock.com

Gallery

Gallery

Снимка: Kanuman / Shutterstock

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *