Неолиберални дьонмета бранят македонизма

Ето, че покрай шумотевицата около кандидатурата на Северна Македония за ЕС изпълзяха и… софийските македонисти. Македонисти ли? Иде реч за господата Стефан Дечев, Чавдар Маринов, Димитър Бечев и Александър Везенков. По-скоро и четиримцата са парекселанс неолиберални дьонмета* от кохортата на дядо Сорос.

Що драпане издрапа например Ст. Дечев, докато стане доцент в Софийския университет. Преди това пък беше протестър, който бунеше студентите в Югозападния университет срещу ректора. Като бивш възпитаник на Централноевропейския университет на Сорос в Будапеща, закрит по-късно от унгарската държава, Дечев повтаря баналните неолиберални мантри. Такива са и халтураджийските му писания, с които е залял медиите в София и Скопие. В тях едно към едно повтаря македонистките клишета и плюе срещу българските учени „динозаври“. Той не бил езиковед, но редно било да признаем македонския „язик“. Да се оставела историята, но на… „правилните“ историци. Историята ни с Македония не била обща, а „споделена“ (като тази с Османската империя?!). Кирил и Методий „зорлем“ били определяни като български просветители и т.н.

В тази псевдонаучна вакханалия не остава по-назад и неговият приятел, спец по „преплетените истории на Балканите“ – Чавдар Маринов, чиято книга „Македонският въпрос от 1944 г. до днес“ е издадена от Фондация „Отворено общество“, с антибългарска интерпретация на този период от историята. В статията си „Прочута Македонийо, земьо на Александър“ (2017) Маринов внушава, че македонците са се идентифицирали като такива в резултат на „българската пропаганда“, която била преследвала „иредентистки цели“.

Димитър Бечев със своята „американска визия“ настойчиво твърди, че България в никакъв случай не трябва „да имитира“ твърдата позиция на Атина. Сиреч, трябва да сме „по-меки“ и отстъпчиви; да не размахваме „плашилото на ветото“ за приемане в ЕС! В изявление за „Свободна Европа“ пак Бечев обяснява защо България „нямало да спечели от натиска спрямо Северна Македония“. И още, че „въпросите за историята и езика не бива да са във фокуса на междудържавните отношения“ – все мантри и клишета на неолибералната пропаганда. Надъхани неолиберали историци. Ей за такива е казал поетът „Не сме народ, а мърша“.

В своя публикация Методий Иванов ни обяснява какви възгледи по-точно отстояват „софийските македонисти“. Ами какви? – тези на соросовия неолиберализъм. Във всеки случай – космополитни пропагандни мантри, които са против нашите национални интереси, сиреч – срещу България.

* Дьонме – наименование в Османската империя на вероотстъпниците християни и юдеи, приели исляма

 

автор:Борис Данков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *