Непоказвана колекция „Класици – съвременници“

В края на 2020 г. екипът на галерия „Контраст“ си пожелава за последен път да се налага да се лишава от възможността да празнува заедно със своята публика. Благоразумието, преди закона, ни принуди да прекратим всичките си културни събития, в ситуацията на пандемия, за да запазим своето и вашето здраве. Ограничаваме се само до „некултурната“ си функция – да продаваме картини, съобщават от столичния арт салон. Те са избрали да изпратят старата година с изложбата „Класици – съвременници“. Творбите, събрани в нея, ще ни „придружат“, навлизайки в новата декада – с поглед към света на изкуството, където се чувстваме най-добре, особено напоследък.

За да поддържаме високото ниво, което сме свикнали да предоставяме в галерия „Контраст“, изваждаме от „карантина“ представителна колекция от съвременна българска живопис. Всички изложени произведения са непоказвани досега на широката публика, уточняват галеристите. Ценителите ще може да избират между творби от най-успешните родни артисти, някои от които истински класици на съвремието. Събраното между стените на галерията надхвърля много от условностите, които биха стегнали рамката на обичайна тематична сбирка. От фолклорните мотиви, превъплътени с лично авторово усещане, през възбуждащата въображението мистика на символизма, до свободата в експресията и абстракцията, експозицията ви очаква на ул. „Цар Самуил“ 49 и като нашата визуална ваксина срещу злободневието, гласи поканата.

Паралелни и срещуположни, стените на салона свързват енергичните абстракции на Греди Асса с хипнотично-експресивните творби на Енчо Пиронков; легендарните митологизирани образи на Стоимен Стоилов с дълбините на човешкото в творческия психологизъм на Николай Майсторов; наследената чувствителност към фолклора на Надежда Кутева с деликатните пастелни тонове в наивитета на Сули Сеферов. Натурата е ту сведена до нейните условности, както в платното на Чавдар Петров, ту закачливо шаржирана в битоописанието на Ганчо Карабаджаков, ту привличаща като магнит окото с формите на класиката, която вдъхновява Михалис Гарудис. Изложбата може да се разгледа в залата до 15 януари 2021 г., а също и в сайта на галерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *