Никола Тесла е описал безпилотните военни апарати още преди 120 години

Нуждаете се от още доказателства за това, че Никола Тесла е бил истински гений, изпреварил своето време? Дошли сте на правилното място…

Матю Шройер съвсем наскоро публикува в Twitter снимка на патент на Тесла, от който става ясно, че изобретателят е искал да разработи безпилотно превозно средство. То е трябвало да намери приложение в комуникацията, научните изследвания и войната, пише iflscience.

Патентът е подаден на 1 юли 1898 г. и съдържа подробно описание и диаграми на машината. Естествено, тя е трябвало да се е контролирала дистанционно.

Според Тесла това изобретение е щяло да бъде особено полезно за комуникация с недостъпни региони и проучването на местния терен, както и за научни, инженерни и комерсиални цели. „Най-голямата стойност на моето изобретение обаче ще бъде ефектът, който ще окаже върху войната“, пише Тесла.

Няма как да не направим паралел с днешната употреба на безпилотните апарати – от дроните-доставчици на Amazon, до атаките с безпилотни самолети и т.н. Тесла буквално е успял да надникне в бъдещето, което е особено впечатляващо, като се има предвид, че по онова време светът дори не е видял производството на военни танкове.

Въпреки че днес мнозина критикуват употребата на безпилотните самолети, Тесла е смятал, че те доведат до „постоянен мир сред нациите“.

Можете да разгледате целия патент тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *