Плевен поиска Кайлъка, държавата го даде

Плевен поиска култовия парк Кайлъка от държавата. За целта беше изготвено предложение до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне за управление на общината на недвижими имоти – публична държавна собственост, представляващи част от парк „Кайлъка“. Решението е на Общинския съвет на Плевен. То бе прието на извънредно заседание на местния парламент с 36 гласа „за“, 4 общински съветници гласуваха „въздържал се“, против няма. Съветниците проведоха заседанието си изцяло онлайн през интернет платформа.

„Поради нуждата от поддръжка на част от парк „Кайлъка“ предлагаме да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Община Плевен 37 недвижими имоти – публична държавна собственост. Имотите са в частта на парка от „Моста“ до парк-хотел „Кайлъка“, те са и най-масово посещавани от плевенските граждани за отдих“, поясни при обсъждане на точката кметът Георг Спартански.

„Става дума за придобиване на управление на част от парка. Подчертавам управление, да не бъркаме собственост и управление. Категорично парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия“, заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той отбеляза, че на практика става дума за решение, с което Плевен ще се ангажира с поддръжката, опазването и реновирането на съответната част от „Кайлъка“, който е една от емблемите на града ни.

Ден по-късно – днес на извънредно заседание, държавата предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота – публична държавна собственост, които са част от парк Кайлъка. Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др., пише в мотивите си кабинетът.

 

 

 

kmeta.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *