Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г.

41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи проучване на ЦИД

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Това става ясно от проучването „Тенденции 2020″ на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация“ – 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% – до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.“, коментира Мартин Владимиров от ЦИД.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *