Празници, сладки празници!

За мнозина тази Коледа няма да е като другите. Не че някоя Коледа прилича на миналите, но тази е различна за целия свят. Безспорните препоръки са да се събираме с по-малко хора, разстоянието помежду ни да е по-голямо, да сме с маски и други антикоронни неща. Сред тях е препоръката, ако в семейството има възрастен или хронично болен, да го опазим – май е най-трудното, защото може да е любимата ни баба или скъпият ни дядо. По-важно е да ги има по-дълго сред нас, отколкото да се поддадем на порива да ги прегърнем и нацелуваме.

„Заплахите“ на зимните празници остават непроменени от десетилетия: преяждане и препиване. Да не говорим за рекламите, които ни заливат с най-различни изкушения. Затова мнозина предварително отпускат с по 1-2 дупки коланите. Като отрицателен бонус психолози добавят и предпразничния стрес. А някои дори обясняват преяждането и други нездравословни модели на хранене именно със стреса.

Какво става с тялото ни по време и след празничното преяждане обяснява диетоложката Джералдин Джорджоу. По думите й при преяждане човек получава голям глюкозен удар и започва да

 

произвежда излишен инсулин

 

Това води до „хранителна кома“, тоест чувство на летаргия и необходимост поне от дрямка. Като друг страничен ефект Джорджоу изтъква „синдром на дъмпинга“. Това е бързо изпразване на стомаха в тънките черва. При здрави хора храната преминава от стомаха в червата в продължение на няколко часа. „Преяждането може да доведе до прекалено бързо преминаване на захарта от стомаха в червата, привличане на течност, което може да причини диария“, обяснява специалистката. Тя предупреждава, че хората, които не дъвчат достатъчно и правилно храната, което често се случва на празнични трапези, получават подуване на стомаха. За това огромен принос имат и

 

газираните напитки

 

Най-неприятното усещане след преяждане е… гаденето. Затова Джорджоу предупреждава изключително много да се внимава с консумацията на мазнини, с които коледните трапези изобилстват. Диетоложката припомня и за друг страничен ефект от преяждането – безсънието, и предупреждава да се внимава и с въглехидратите. А те хич не са малко на празничните трапези.

Когато празниците отминат, мнозина се оказват в ситуация на търсене на

 

„опрощаващи“ дрехи

 

подходящи да поскрият празничното преяждане. Тогава идва своеобразното чувство за вина: „Ако не бях изяла онова парче торта от свекървата“, „Ако бях пропуснал второто парче баница на тъщата“… За да бъдат избегнати подобни състояния, фитнес треньорът Пейдж Вайнер предлага някои малки хитрости. Седмица или десет дни преди празниците започнете с леки упражнения или поне с ходене по 30 минути на ден, като продължите с тези занимания по време и след празниците. Много от празничните гозби съдържат повече сол, отколкото тялото ни може да понесе. Затова Вайнер препоръчва да се пият по-големи количества вода, което ще „ви помогне да се отървете от излишното подуване“. Закусете и обядвайте

 

малки порции леки вегетариански храни

 

преди празничната вечеря. Наблягайте на пуешкото или бялото пилешко месо, на зеленчуците и плодовете. Ако ще консумирате алкохол, нека е чаша червено вино.

Не вземайте големи порции храна и не яжте бързо, препоръчва Вайнер и твърди, че празничното хранене няма да развали всичко, ако веднага се върнете към обичайните си здравословни навици.

Едно е ясно: всичко е в главата. Ако очаквате/планирате да ядете много по време на празниците, ще го направите. Но, ако смятате празничното хранене като всяко друго, ще държите нещата под контрол. И още нещо: мозъкът разбира, че сме се наяли поне 20 минути, след като сме погълнали храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *