Приключи изложбата „Дунав: хора, съкровища и култури“

Приключи изложбата „Дунав: хора, съкровища и култури“, която бе открита през март 2020 в замъка Шалабург в Австрия. Скоро след това изложбата бе затворена, но от юни замъкът отново отвори врати. Той представлява експозиционна галерия с 200 000 посетители годишно и е една от спирките на круизните кораби по Дунав. Тази година корабите рядко слизаха до Долен Дунав, което съсредоточи повече туристи в самата Австрия.

Регионален исторически музей – Русе участва с темата за Русе през ХIХ век, която разкрива съкровища от места по река Дунав и многообразие от култури, така, както ги описва Елиас Канети. Рибарите от Делтата, строителството на кораби и техните плавания, мостовете по рекатаизграждат единен разказ за дунавската цивилизация, който е важен за представянето на спецификата на най-европейската река. Русенската експозиция включваше 36 предмета, подбрани от етнографите от къщата на Калиопа и експерти от Австрия. Артефактите вече са прибрани във фондохранилищата, а превозът им бе осигурен от австрийска спедиторска фирма, шофьорите на която преминават границите с отрицателен тест за COVID19.

Изложбата, бе подготвяна почти две години и продължи девет месеца. Издаден е Каталог, който представя основната концепция, както и отделните теми на всеки един от участниците.. По създаването на изложбата работиха Искра Тодорова, д-р Стефана Йорова, Симона Петрова, Искрен Великов, проф. Николай Ненов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *