Професия куриер: Смазващ труд за малко пари

В Германия тази година се очаква да бъдат доставени 4 милиарда пратки. В дните преди Коледа те са по 21 милиона дневно. Браншът процъфтява – от доставката на пакети живеят пет големи фирми и хиляди малки със стотици хиляди служители. От една страна това е възможност за работа и за неквалифицираните кадри, но от друга става дума за тежък физически труд – както за тези, които разпределят пакетите, така и за тези, които ги доставят.

Патрик – един от доставчиците, който не желае да бъде представен с истинското си име, казва: „Работата е тежка, някои пакети тежат 40 килограма. Пакетите са много, има много стрес. Постоянно се качваме и слизаме по стълби – работим без почивка часове наред“. Пред „Тагесшау“ разносвачът признава дори, че понякога му се налага да уринира в шише.

Във фирмата на Патрик куриерите разнасят недоставените предния ден пакети задължително на следващия ден. Случва се и да поемат по още 30-40 пратки от някой разболял се колега. А пандемията допълнително утежнява работата: „Тревожа се заради коронавируса. Понякога ми се налага да доставям по 250 пакета на ден и се срещам с по около 200 клиенти. Това определено е опасно, а имам жена и две деца“, споделя той.

На въпроса защо не е напуснал, Патрик отговаря, че се нуждае от тези пари. Освен това се опасява да не би при напускането работодателят да му поиска значителни суми за увредени или изгубени пакети, както се е случвало с негови колеги. Но също и на него веднъж му се е наложило да плати няколкостотин евро за увреден пакет с техника – защото доставчиците обичайно гарантират за стоката, която разнасят.

В съответствие с възприетите тарифи в големите фирми днес се плащат значително по-високи заплати, отколкото например преди 10 години. Но в повечето случаи те са под средната работна заплата за Германия, която възлиза на 2600 евро бруто. Много от шофьорите и куриерите взимат между 12 и 17 евро на час, средното месечно заплащане е между 1900 и 2700 евро бруто. Начинаещите обаче получават много по-малко, а има редица случаи, в които изискванията за минимално ниво на заплащането се заобикалят чрез подизпълнители.

Преди година по инициатива на министъра на труда Хубертус Хайл бе приет закон с мерки срещу измамите със социалните разходи в куриерските фирми. Съгласно този закон, основните фирми в бранша гарантират, че подизпълнителите действително правят задължителните социални отчисления за своите служители. При проверки са установени нарушения във всеки шести случай на трудови отношения в бранша. В тази връзка ресорният министър уверява, че ще бъдат „наложени право и ред на трудовия пазар“. За целта предстои да бъде увеличен броят на проверяващите, които само през септември са констатирали 25 нарушения на закона за минималната работна заплата в бранша.

Мартин Боселман от Федералния съюз на куриерите и експресната логистика приветства твърдия подход: „Готови сме, борим се заедно с министерството на труда за честни условия на труд и срещу черните овце“. И макар увеличаването на проверките да означава повече документация и повече бюрократични разходи, това е приемливо.

Синдикатите обаче настояват и за още по-интензивен контрол срещу правонарушенията при фирмите за доставки на пакети. Зелените и Лявата партия в Бундестага се обявяват за ежедневна отчетност на отработените часове, както и за въвеждане на лиценз за доставчиците. Предложението е при констатирани нарушения на действащото право за защита на работниците лицензът на фирмите да се отнема.

От

Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *