П О З А Л Ѣ З Ъ ПѪСТРА ИЗЛОЖБА НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ ЖИВОПИС И АКВАРЕЛ 21 декември 2020 – 19 януари 2021

П О   З А Л Ѣ З Ъ

ПѪСТРА ИЗЛОЖБА

НА

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

ЖИВОПИС  И  АКВАРЕЛ

21 декември 2020 – 19 януари 2021

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „По залез“, живопис и акварел на Любен Зидаров. Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни и на изкуството на книгата. Освен илюстратор, през последните четири десетилетия Любен Зидаров се разви като един особено оригинален живописец. От своеобразното си завръщане към жанра през 1979 г. с изложбата „Автопортрети“ на Шипка 6,  той разви свой неподражаем стил и пластичен език в областите на кавалетната маслената картина и на акварела, демонстриран в десетки самостоятелни изложби в множество галерии в страната и извън граница.

Настоящата изложба показва за пръв път пред публика най-новите творби на Любен Зидаров, създадени през изминалата година, за които авторът споделя:

„Не знам доколко имам основание да вярвам, че нарисуваното по залез няма да разочарова зрителя. Дали то е крачка напред или пък назад – не зная. Завръщане към спомените през фокуса на късните години на други вълнения, в обстановка на противоречия, сблъсъци и изненади, които отвеждат мисълта другаде.

Радвам се, че Галерия Ракурси даде път на „Залеза“ – завършек на дългата поредица мои изложби. Но, според варосаните старци от двата изложени автопортрета – с четки в двете ръце, за живопис и за акварел, залезът едва ли е завършек.

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

Ноември, 2020

Биография:

Завършил живопис в софийската Художествена академия през 1948 г., Зидаров започва творческия си път в областта на илюстрацията, който никога на изоставя. Илюстрирал е стотици книги, между които по-няколко различния издания на класически произведения на световната литература за млади читатели, като  „Андерсенови приказки , „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“,“, „Чичо Томовата колиба“, „Хофманови разкази“ приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели – Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Любен Зидаров е и един от създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца, „Славейче“.  Същевременно, той илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб – сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Наградата на СБХ за илюстрация на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Оставащ в активна творческа кондиция и с най-новите си произведения, Любен Зидаров по всяка вероятност в момента е най-възрастният действащ илюстратор в света. През 2019 г. той нарисува кориците на юбилейното българско издание на книгите за Хари Потър. До края на 2020 г. предстои отпечатването на най-новия вариант (шести за период от 60 години) на илюстрациите към Андерсеновите приказки.

Галерия „Ракурси“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *