Разлистена изложба в галерия „Възраждане“

Галерия „Възраждане“ кани на сборната Коледно-новогодишна изложба „Малката картина – голям подарък“. До 22 януари 2021 г. в пловдивския арт салон са представени 26 автори с над 70 произведения на изобразителното изкуство. Изложбата започна без откриване, без официалности, но е качена в интернет пространството – на уебсайта на галерията и на официалната фейсбук страница. Може да бъде разгледана и на живо от 1 януари 2021 г., след отпадането на ограниченията, при спазване на всички противоепидемични мерки.

„В тази празнична изложба сме подредили творби, малък формат, които са като бисери, взети от творческите съкровищници на нашите любими автори. Има сюжети, стилове и цветове за всеки вкус, за всеки интерес, за всеки джоб. Направихме тази разлистена изложба, която превърна галерията в новогодишна елха, за вас, скъпи любители на изобразителното изкуство, за да получите поне малко положителни емоции в това мрачно време. За да имате повод за усмивка, радостна тръпка и евентуално щастлив подарък за любим човек. А защо да не зарадвате самите себе си. Да бъдат щастливи и здрави любимите Коледни и Новогодишни празници!“ С тази топла покана ръководителите на галерията Краси и Сим Алексиеви се обръщат към всички ценители на изобразителното изкуство.

Участници в изложбата са Ангел Герджиков, Вихра Григорова, Емилия Арабаджиева, Матей Матеев, Галя Чунтова, Димитър Войнов син, Юлия Станкова, Иван Милушев, Виолета Радкова, Светла Косева, Костадин Жиков, Полина Кръстева, Ставри Калинов, Георги Чапкънов, Николай Ангелов-Гари, Елисавета Ангелова, Васил Петров, Ивайло Димитров, Богомил Арсов-Пако, Петър Мичев, Васил Генчев, Майя Горова, Григор Велев.

 

Краси Алексиева,
галерия „Възраждане“

Галериите трябва да работят, защото духовната храна е при нас

Думата галерия е широко понятие. Има държавни, общински и частни. За първите две проблемът със затварянето не е решаващ за съществуването им. Да, нарушават се творческите им планове, но заплатите им си текат, независимо от обстоятелствата. Докато за частните галерии затварянето може да означава фалит. Плюс отпадането на изложби, запланувани отдавна. Въпросът с клиентите е катастрофален. След масовата паника и страх от вируса, масовото обедняване на средната класа, която е основен посетител на артгалериите, след масовата безработица и страх от бъдещето, на никой не му е до картини и въобще до изкуство, камо ли до закупуване на арт творби. Чужди туристи – никакви. Когато през март се затвори за първи път животът в България, Мариус Донкин, директорът на Народния театър, каза нещо, което добре запомних: „Да, затваряме, ще дойде време отново да отворим, но как ще върнем зрителите в залите?“ Да, дълго няма да върнем зрителите (наплашени и бедни) – за изкуство се мисли, когато животът ти е обезпечен и спокоен. Днес това го няма.

В последния месец галерия „Възраждане“ пропусна две изложби, последните три седмици са влезнали четирима души, единият бе заблуден минувач. Затварянето ни през декември ни лишава от всички спестени средства. Да му мислят художниците, чиито творби не могат и няма да се продадат.

А няма нужда галериите да се затварят. Сега те са най-слабо посетените заведения, не влиза почти никой. Влизам в пловдивските книжарници – фраш, човек до човек, работят на макс. Тези властимеещи, които приравниха галериите към моловете и ресторантите, влизали ли са изобщо в частна галерия?

Нека частните галерии да работят без масови откривания на изложби. Просто да ни има, защото духовната храна е при нас. Освен, ако целта на затварянето ни не е нашата ликвидация. За частните галерии не съществува никаква помощ от държавата, нито лев!

Галерия „Възраждане“ към Народно читалище „Възраждане“ в Пловдив е създадена на 5.09.1995 г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци. Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура. От 2001 г. галерията дава награда „Арт Медия“ за арт-журналистика – диплом и специална графика, изработена от доц. Владимир Генадиев, чийто лауреат е и журналистката от ДУМА Надежда Ушева. От 2005 г. се връчва призът „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията – сребърна пластика, изработена от Георги Чапкънов-Чап. През 2017 г., по случай своя 22-ри рожден ден, галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. До 1.09.2020 г. (когато „Възраждане“ навърши 25 години) са осъществени над 540 изложби, показани са над 14 000 произведения на изкуството, посетена е от над 150 000 души, дебютите са 42, за първи път в Пловдив галерията е показала 120 автори. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *