Русия и Турция май искат да си поделят Либия?

Няма надежда за прекратяването на огъня в Либия, въпреки постигнатото споразумение. Напротив, Русия и Турция използват това време в своя полза, докато Западът е зает с борбата с пандемията, коментира германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung).

В края на годината в Либия, след близо десетилетие гражданска война, надеждата и песимизмът бяха смесени.

Миналият петък воюващите страни уважиха важна част от постоянното споразумение за прекратяване на огъня, подписано преди два месеца, и за първи път размениха затворници. Въпреки това външните участници, Русия и Турция, използват прекратяването на огъня, за да засилят своето влияние.

Така в Либия нарастват страховете, че и тя и след Судан може да бъде разпокъсана.

Турция подкрепя правителството в Триполи в западната част на Либия, Русия – бунтовния генерал Халифа Хафтар в Бенгази на изток.

Парламентът в Анкара удължи с 18 месеца мандата на своя контингент, който беше одобрен за първи път през декември 2019 г. Паралелно с това Русия засилва военното си присъствие, за да контролира оста север-юг в центъра на страната, простираща се от пристанищния град Сирт до авиобазата в Ал Джуфра, където са разположени руски бойни самолети.

Докато Русия и Обединените арабски емирства развиват своите бази в околностите на Ал Джуфра, подкрепяните от Турция правителствени сили в Триполи трябва да се придвижат към фронта от Сирт на юг.

С разширяването на турското и руското присъствие конфликтът може да пламне всеки момент, коментира Международната кризисна група.

От друга страна, тя не вижда признаци, че това може да се случи сега. Според мозъчния тръст нито в Триполи, нито в Бенгази няма подкрепа за възобновяването на боевете.

Освен това опитът за разрешаване на конфликта в Персийския залив между ОАЕ и Катар може също да повлияе на тяхната прокси война в Либия.

На 13 ноември с посредничеството на ООН представители на двата лагера се споразумяха в Тунис да се проведат избори, които вече бяха отложени отново и сега трябва да се състоят на 24 декември 2021 г.

Няма обаче споразумение по въпроса за преходно правителство, което ще трябва да представлява цялата страна преди тази дата.

Либийският форум за политически диалог, който трябваше да обсъди състава на президентския съвет, беше бойкотиран от толкова много делегати, че той не се проведе.

Това още веднъж показва, че новата политическа класа на Либия е една от най-големите пречки пред страната, отбелязва „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

* Заглавието е на news.bg. Със съкращения

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *