СОФИЯ ДОКУМЕНТАЛ ЗАПОЧВА НА 10 ДЕКЕМВРИ

Фестивал за документално кино, посветено на човешките права, наречен София ДокуМентал, започва на 10 декември, Международния ден на правата на човека. Филмите ще бъдат достъпни на платформата на фестивала до 18 декември, като местата за всеки от тях ще бъдат ограничени. Заради пандемията това начално издание на фестивала, организиран от Балканския документален център – София, и подкрепен от фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център, е нулево, обяснява Мартичка Божилова, директор на форума. Разгръщането на фестивала е отложено за следваща година. Тази година програмата е онлайн, а освен прожекциите има и специални събития с гости (режисьори, продуценти, журналисти, адвокати за правата на човека).

Сред 15-те заглавия от 14 държави са номинираният за Оскар За Сама“ на Уаад Ал-Катеаб – снимани в продължение на пет години мигове от живота на една майка по време на войната в Сирия, както и носителят на голямата награда на фестивала в Сънданс 2020 Епицентър“, в който Хуберт Заупер изгражда портрет на постколониална Куба, разкривайки влиянието, което киното като средство за пропаганда оказва в страната.

В програмата са още филмите „Банкси, най-търсеният“ и „MATANGI / MAYA / M.I.A.“. Специалните събития са с фокус върху свободата на словото. На 10 декември след прожекцията на швейцарско-мексиканската копродукция „Радиомълчание“, представяща трудния път на разследващите журналисти в Мексико, ще се състои дискусия, модерирана от Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти, със специални гости режисьорката Хулиана Фанхул и журналистите Силвия Великова, Росен Босев и Полина Паунова. На 11 декември от 18 часа фестивалът организира специално събитие, посветено на Наградата за свобода на мисълта Сахаров“ на Европейския парламент (тази година се присъжда на беларуската опозиция), с прожекция на филма Процесът Олег Сенцов“, последвана от дискусия с режисьора му, Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Темата на дискусията е свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности. Филмът „Право на помилване“, копродукция между Литва, България и Словения, през 2019 г. печели три от наградите на DOK Лайпциг, един от най-престижните форуми за документално кино. Режисьорът Одриус Мицкевичус загубва брат си, станал жертва на жестоко убийство. Тръгвайки от усещането за липса на справедливост, той започва да търси отговор защо има помилване за извършители на тежки престъпления, но влиза в света на доживотните затворници и стига до прошката. Самият режисьор умира по време на снимките, а филмът е завършен от приятеля му Нериус Милериус. Агитпроп е копродуцент на филма, съсценарист е Георги Тенев, редактор Калина Гарелова, а монтажът е на Ема Константинова. На 12 декември ще има среща с екипа на филма и с отец Николай Георгиев, капелан на затворническите параклиси в България.

Прожекция на номинирания за Оскар документален филм RBGпосветен на Рут Гинсбърг, съдия във Върховния съд на САЩ, както и среща с режисьорите на филма Бетси Уест и Джули Коен и дискусия с участието на Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, ще закрият фестивала на 18 декември.

Един от приоритетите на ДокуМентал е да развива таланти в документалното кино. С помощта на Националния фонд „Култура“ фестивалът организира майсторски клас, ръководен от режисьора Асколд Куров, за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *