Станислав Лем Дневник, намерен във вана

Излезе от печат първо българско издание на „Дневник, намерен във вана“ от големия класик на научната фантастика Станислав Лем!

Дневник, намерен във вана“ (превод: Силвия Борисова, 344 стр., цена: 20 лв.) ни потапя в един смразяващ, кошмарен свят, подобен на въобразения от Кафка и Борхес, свят с дълбок подтекст и ужасяващи препратки, в който всяко име напомня друго име и всяко действие поражда непредвидено противодействие. От ерата на неогена е останало само едно свидетелство – намереният във вана дневник на един таен агент, тръгнал по следите на Инструкцията, от която трябва да разбере каква е възложената му Мисия. От стая в стая, от етаж на етаж и от коридор в коридор в разположен дълбоко под земята правителствен комплекс разказвачът се оказва увлечен в една параноична антиутопия, в която нищо не е такова, каквото изглежда, нито каквото не изглежда. Всичко е свръхсекретно, всеки подозира всекиго, враговете са колкото вездесъщи, толкова и неизвестни. В този враждебен свят цари хаос, шпиономания, двусмислие и измама, а ваната е единственото убежище на докарания до границите на безумието герой.

Знаменитият фантаст Станислав Лем (1921-2006) е носител на множество полски и международни награди и е преведен на над 40 езика, включително в България. Романите му „Соларис“, „Едем“, „Сенна хрема“, „Облакът на Магелан“, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за пилота Пиркс са любими на поколения български читатели. „Дневник, намерен във вана“ излиза за пръв път на български език в безупречния превод на Силвия Борисова.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *