„ФОРБС“: ШЕФОВЕТЕ НА „БИОНТЕХ“ И „МОДЕРНА“ ВЕЧЕ СА МИЛИАРДЕРИ

Американското списание „Форбс“ включи ръководителите на фармацевтичните компании „Бионтех“ и „Модерна“ в списъка с 50 нови милиардери, направили състояние в здравния сектор на фона на пандемията от коронавирус. Данните бяха публикувани в сряда на уебсайта на „Форбс“, съобщава ТАСС.

Пандемията на коронавируса, посочва „Форбс“, доведе дотам, че богатството на много ръководители на фармацевтични компании и инвеститори в здравеопазването нарасна значително. На първо място, става въпрос за компании, занимаващи се с „разработването на ваксини, лекарства и медицинско оборудване“.

„Общо „Форбс“ откри 50 нови милиардери в сферата на здравеопазването през 2020 г. Най-видните нови милиардери тази година са учените, които стоят зад двете най-успешни коронавирусни ваксини – едната, разработена от [американската компания] „Пфайзер“ и германската биотехнологична компания „Бионтех“, а другата –  базираната в Масачузетс „Модерна“, пише американското списание.

Така, според изданието, състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на „Бионтех“, германецът от турски произход Угур Шахин, се оценява на 4,2 млрд. долара. Французинът Стефан Бансел, който оглави „Модерна“ през 2011 г., има капитал от 4,1 млрд. долара. Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спрингър и Робърт Лангер, които инвестираха през 2019 г. 5 милиона и 1,5 милиона долара в развитието на „Модерна“, сега се оценява съответно на 2 милиарда и 1,5 млрд. долара. Списъкът на новите милиардери включва и редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада, Швейцария, Хонконг, Дани

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *