Хлябът ще поскъпне с поне още 10 на сто

Цената на хляба се е вдигнала с около 10 стотинки. Това заяви председателят на браншовата организация на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Търсенето е по-голямо от предлагането. Затова и цената на пшеницата е скочила, а от там – и цената на брашното. Производители на хляб предупредиха, че инфлацията и цялостната икономическа обстановка ще ги принудят да вдигнат с още поне 10% цените. Това обаче ще се случи след декемврийските празници, в края на януари или началото на февруари.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН обяви, че цените на храните в света са достигнали най-високото си ниво от 6 години. 20 на сто по-висока е цената на зърнените храни за година. Растителното масло е поскъпнало с 14,5%.

Петролът, енергетиката, транспортът също поскъпват. Хлябът, който не се пласира, според Кукушева, трябва да се предлага в зелените коридори и възрастните хора да не си купуват по-скъп хляб, защото непласираната стока се предлага на намалена цена.

По думите на Кукушева хлебарите също са на първа линия. Те също работели в рискова ситуация, защото се трудят в заводи сред хора и нямат възможност да работят у дома.

Само преди броени дни Организацията по прехрана и земеделие към ООН обяви, че цените на храните в света са достигнали най-високото си равнище от 6 години. Най-голям е ръстът на цената на растителното масло, което е поскъпнало с 14 процента и половина. Зърнените храни пък са станали с 2 процента и половина по-скъпи през октомври и достигат цена с 20 на сто по-висока от миналогодишната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *