„Стената на Тръмп“ между САЩ и Мексико расте с по стотина метра на ден

Напредваща с по стотина метра на ден, „стената на Тръмп“, която дели САЩ от Мексико, все още изглежда далеч от това да може да възпира мигрантите.

Като погледне дузината работници, които работят денонощно с покрито лице в Пуерто Паломас, на средата на 3142-километровата граница, човек трудно би повярвал, че гръмкият проект на президента републиканец, който трябва да напусне Белия дом до четирийсетина дни, ще стане готов, пише AFP.

Още повече че наследникът му демократ Джо Байдън обяви, че няма да разруши това, което вече е било издигнато, но няма и да продължи строителството.

В праха на пустинята и при леден вятър строежът продължава 24 часа в денонощието.

С това темпо според американската гранична и митническа служба до 19 януари – последния ден от мандата на Тръмп, се очаква да бъдат построени само 5,5 км от стената.

„Напредваме със 120 метра всеки ден. Не са ни казали да спираме. Предвид всичко, което вече беше похарчено, как може да оставят тази работа недовършена?“, чуди се един работник, преди прекият му началник да го накара да замълчи.

Кран мести стоманена решетка, която след това е поставена в тесен изкоп, дълбок 2,4 метра. Предстои полагането на огромни стоманени пръти с височина близо 10 метра. Това ще стане на следващия етап.

Сегментът край Пуерто Паломас е част от 92-километров участък от стената в района на Ел Пасо, щата Тексас – ключова локация за много мигранти, според граничната служба.

Де факто, по време на мандата на президента бяха издигнати 661,4 км стена от предвидените първоначално 1187,7 км, по данни на граничната служба. Предизборното обещание на Тръмп от 2016 г. да укрепи южната граница на САЩ далеч не е изпълнено.

Само 94,8 км стена са били изградени върху изцяло открита част от границата. По-голямата част от свършената работа се свежда до укрепването на вече изградени участъци.

Обща цена: 14,9 милиарда долара.

 

Разбити мечти за „Обетованата земя“

Височината на стената обаче не възпира мигрантите, въпреки че тя разби мечтите на мнозина да влязат в САЩ.

„Видях тук хора да си чупят главата, ръцете, краката. Днес някои са в инвалидна количка, тежко осакатени заради стената. Има много такива“, споделя Алехандро Калдерон, 55-годишен кубински мигрант.

Той е принуден да остане в Мексико вследствие на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия, и ръководи приют за мигранти.

Според него отчаянието може да подтикне хора, които бягат от бедността или насилието в своята страна, да изкатерят огромната структура и да скочат в празното, за да се изпотрошат в „Обетованата земя“.

„Връщат ги тук и тъй като нямаме лекари, трябва да им окажем първа помощ. Това е наш дълг“, казва кубинецът, инженер по професия.

Байдън носи надежда

Доминго Барахона, 45-годишен гватемалец, на два пъти не е успял да влезе в САЩ. За момента той е настанен в Пуерто Паломас и се кани да направи трети опит.

Преди няколко дни Барахона видял двама други имигранти без документи, с открити кости на краката от разкъсвания, които получили, след като прескочили стената.

„Нямаха право дори на един аспирин“, възмущава се той.

„Те успяват да се изкачат, слагат колани, но за да слезете долу, трябва да се привържете“, казва Барахона, който не изключва да скочи.

Мъжът плаче, спомняйки си за своя 12-годишен син, който го чака у дома, и за убийството на брат си – полицай, станал жертва на отмъщение от страна на „лоши хора“. Самият той заплашен със смърт, Барахона вижда в САЩ единствената си възможност.

„Ще умра, борейки се, а не като седя, да чакам да ме убият“, казва той.

Джо Байдън „изглежда много човечен, не че Тръмп не е, но той не ни харесва“, смята Елиене Лопес – 27-годишен бразилец, който четири пъти се е опитал да премине границата. „Имаме много надежда“, въздъхва той.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *