СЪН

Мариела Гемишева

4,5,6 януари 2021, 17.00-21.00 часа

Проектът в галерия Структура завършва няколкогодишен цикъл от работи, посветени на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката Казанлък, известен със своите розови масиви и скъпоценното розово масло, с военния завод, произвеждащ оръжия и боеприпаси, с „Долината на тракийските царе“, в която са разположени множество древни гробници.

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже „Ogms“ Мариела Гемишева пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата “Guns and Roses Oil”. Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт създава тази динамитна комбинация. Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в емблематичната за град Казанлък „Шипкова къща“. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в „мускали“.

През 2018 Мариела Гемишева представя инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки  розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция.

„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

Инсталацията в галерия Структура завършва трилогията, като свързва реалното с нематериалното. Откровеността на действителността се сблъсква със зоната на сънищата. Границата между двете става почти невидима. От древността през близката история до изкушенията на настоящето – Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него.

Проектите са осъществени със съдействието на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“, „Музей на розата“ и Арсенал АД, Казанлък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *