Театър на три морета или за опасните завои на прехода

Смел, провокативен, вълнуващ, забавен, сатиричен и историчен. Така може да бъде описан най-новият спектакъл на Габровския драматичен театър – „Иванка Курвоазие на три морета“. Премиерата му се състоя на 11 декември 2020 г., а второто премиерно представление ще бъде на 17 декември от 19.00 часа на голямата сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Режисьорът Васил Дуев-Тайг обработва текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие. По тях създава драматургичното тяло на постановката. За него Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от началото на промените у нас до днешния си статус на граждани на ЕС. Спектакълът обхваща последните трийсет години от най-новата ни история, в които обаче отеква неизказаното ехо на прехода. А най-точната оценка на периода, дава самата Иванка Курвоазие: „на тоя ден преди двеста и осемдесет години започнаха деведесетте и прехода, деведесетте свършиха, прехода – не“.

 

Васил Дуев увлича в работата си целия постановъчен екип и затова обявява „Иванка Курвоазие на три морета“ като тяхно общо представление, в което всеки има своя дял и принос за осъществяването му. Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалното оформление е направено от режисьора, но е използвана и авторска музика от Ян Руменин. Гергана Лазарова-Рънкъл помага със сценографски решения по визията, костюмите и организацията на сценичното пространство. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Представление за съмишленици, направено от съмишленици. Представление, което резонира в пълен синхрон с обществените вълнения и което отразява незададените и неполучени отговори за времето след демократичните промени.

 

За зрителите остава вкусът от усещането, че премълчаното и потулено „тогава“ е първопричината на задкулисните сенки „днес“. Вкус, който разсмива с горчивината си, но и който подтиква за ново преосмисляне и изследване на времето на прехода. Ретроспективната и същевременно безвремева  разходка на Иванка Курвоазие ще ви накара да анализирате обществото, в което искаме да живеем, ще ви подсети за рестарт на ценностната ни система. Всичко това е представено с безцензурната свобода на политическата сатира. В „Иванка Курвоазие на три морета“ ще си припомните жизнерадостния оптимизъм на слогана „Proud to be Bulgarian“ („горд съм да бъда българин“) от началото на настоящото хилядолетие. Ще търсите изкривеното му отражение в различните емигрантски вълни, умело загатнати в сцена от спектакъла.

 

Смело режисьорско решение е образът на Иванка да бъде изигран от четирите актриси Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева и Тони Христова. Всяка от тях е проявление на различни мисловни състояния на героинята, пътуват между минало и настояще. С връщането си в миналото предначертават нови, несбъднати версии на бъдещото, прекрояват настоящето и намират нужното обяснение за случващото се днес. А загатната тема за любовта, превъплътена в играта на Найден Банчевски, е гаранция, че не всичко е изгубено. С ролята си той ще ви убеди, че животът има смисъл, ако споделяме единственото ни неизменно качество – да бъдем хора. Безупречно актьорско майсторство, смел режисьорски прочит, изтънчена самоирония и дълбок разрез на тридесетгодишния преход, поднесени забавно и остроумно от Васил Дуев и габровската трупа.

 

Спектакълът „Иванка Курвоазие на три морета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ е несбъднатата мечта „Proud to be Bulgarian“ с категоричността на обещанието „всичко ще бъде наред!“.

Всички представления на Габровския драматичен театър се провеждат при пълно спазване на противоепидимичните мерки. Между зрителските места е осигурено отстояние от 1.5 метра. Публиката се допуска в салона, само ако носи предпазни маски за лице. На входа на театъра има средства за лична дезинфекция на зрителите преди да влязат в салона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *