Universal Robots преминава на нов индустриален етап

Universal Robots преминава на нов индустриален етап с продажбата на 50 000-ния си кобот

Датският пазарен лидер при колаборативните роботи отбелязва безпрецедентни продажби.

Колаборативните роботи – или коботите – остават най-бързо растящият сегмент на индустриалната автоматизация, като се очаква той да се увеличи с още 30,37% през периода 2020-2025.[1]  Днес, пионерът в пазара на коботи – Universal Robots (UR), затвърди позицията си на първенец, като продаде петдесет хилядния си кобот. Той беше закупен от немската компания VEMA, за да позволи по-висока производителност и осигури по-безопасна работна среда на служителите.

Юбилейният кобот беше доставен лично от президента на Universal Robots – Юрген фон Холен.

„През последните 15 години работихме много усилено, за да развием изцяло нов пазарен сегмент. Нашата мисия е да дадем възможност, особено на малките и средните предприятия, да автоматизират задачи, които смятат за твърде скъпи или комплексни“, каза фон Холен, като подчерта, че UR е главният участник в създаването на нова глобална дистрибуторска мрежа, нова екосистема от разработчици и напълно нов бизнес модел. „Като пионер на този пазар, ние положихме много усилия за създаване на осведоменост и промяна на възприятията на клиентите, повлияни от опита им с традиционните роботи.“

Фон Холен отбеляза, че VEMA GmbH е чудесен пример за това как UR успява да реализира своята мисия: „VEMA търсеше рентабилно, гъвкаво и лесно за използване решение за автоматизация, което биха могли да внедрят, програмират и управляват сами. Те откриха точно това в кобота на UR.“

Коботите подобряват както производителността, така и качеството

Юбилейният петдесет хиляден колаборативен робот ще се присъедини към семейството на три други UR кобота, които вече са внедрени в предприятието и изпълняват задачи като взимане и поставяне на материали.

Кристиан Весер, управляващ директор във VEMA GmbH, е развълнуван да бъде получателят на точно този кобот и споделя как именно продуктът на Universal Robots е позволил на компанията да добави трета смяна, която вече работи денонощно. „Подобрихме производителността си забележително и постигнахме по-добро качество“, казва той. „Освободихме служителите си от ергономично тежки задачи, за да се съсредоточат върху следенето и тестването на качеството. Освен това коботите ни дадоха голямо предимство при справянето с предизвикателствата, породени от пандемията с Covid-19. За разлика от хората, те не са задължени да спазват безопасна дистанция или пък да бъдат карантинирани. Те са там по всяко време и могат да работят без почивка.“, споделя Весер, като добавя, че неговата компания толкова цени коботите, че дори им е дала имена.

„Първите три кобота се казват Елфриде, Гюнтер и Бруно. Ще кръстим новия си кобот Юрген, за да уважим факта, че президентът на UR дойде да ни ги достави лично.”

„Стигнахме далеч, но пазарът все още крие огромен потенциал както за добре познати, така и за напълно нови приложения на коботите. Ние непрекъснато се учим от клиентите си, като при разработването на коботите използваме силно ориентиран към данните метод. Това е подход, който вярвам, че ще ни помогне да останем лидер в тази област и през следващите години. ”, заключи Юрген фон Холен.

За Universal Robots:

Universal Robots е  основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

За комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) според доклада „Global Collaborative Robot (Cobot) Market: Focus on Payload, Application Sales Channel, Component, and Industry – Analysis & Forecast, 2020-2025“, публикуван на ResearchAndMarkets.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *