Абсолвенти на проф. Пламен Марков с премиера на „Посещението на старата дама“

„Посещението на старата дама“ – трагическа комедия от Фридрих Дюренмат, ще представят премиерно абсолвенти от специалност „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков, на 13 и 19 януари от 19 ч. на голямата сцена на Театър НАТФИЗ, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт връзки с обществеността на академията. Постановката е на Дамян Тенев, превод от немски София Тоцева, сценография и костюми Никол Мечкарска, Катрин Красимирова, асистент-режисьорка Александра Докова, словесно действие доц. д-р Лора Мутишева, плакат Янина Петрова (Проектна програма на НАТФИЗ 2020/2021).

В ролите ще видим Сияна Начева, Йордан Куманов, Тодор Лазаров, Владимир Солаков, Вартан Алексанян, Симеон Димов, Борис Атанасов, Волена Апостолова, Александра Койчева, Вилислава Кирилова, Яна Пенева.

Фридрих Дюренмат е швейцарски драматург, белетрист, поет, есеист, художник. Утвърждава се и като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното, и майстор на психологическата проза. За творчеството си получава отличия, сред които голямата швейцарска награда „Шилер“ (1960), „Австрийската държавна награда за европейска литература“ (1983), престижната награда „Георг Бюхнер“ (1986) и много други.

„Посещението на старата дама“ (1956) е сред най-често поставяните драми на Фридрих Дюренмат. Пиесата поставя фокус върху ценностната система на съвремието, обхванато от всеобща склонност към компромис, егоизъм и малодушие. С човешките си страсти, избори, грехове и грехопадения образите на Дюренмат са плътни и достоверни. Когато фарсът надделее и метафората покрие реалността, светът им се преобразява в лудница, омотана от ненаправени избори и взети решения. „Хуманизмът, господа, е бизнес за милиони“, възкликва Клара Заханасян. Някога образът й е изпълняван от Лив Улман в партньорство с Антъни Куин във версия на Бергман, на българска сцена – в Театъра на армията от Леда Тасева, Иван Кондов, Наум Шопов, в Народния театър – от Рени Врангова и Валентин Ганев, в МГТ „Зад канала“ – от Анета Сотирова и Любомир Ковачев. В Театър НАТФИЗ срещу предизвикателството на Дюренмат се изправят абсолвентите на проф. Пламен Марков, в постановката на Дамян Тенев.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *