Анатомия на махмурлука

За завист сте, ако нямате нужда да четете това съчинение. Защото който не е познал махмурлука, той не е преминал през деветте кръга на ада ръка за ръка с Данте (който вероятно също е прекалил с просекото предишната вечер). Личният ми опит обаче подсказва, че когато опознаеш врага, той някак изгубва от мистичната си сила. Затова да запрятаме ръкави и да съберем малко ценни данни за този бич на забавляващото се човечество – махмурлука.

Не е тайна, че алкохолните вакханалии водят до известни неприятни усещания на сутринта. Сред тях са главоболието, разцентрованият вестибуларен апарат, свръхчувствителността към светлина, отчаяната жажда, нарушената способност да вземаме решения, нарушената способност да правим каквото и да било, освен да лежим и да вием тихо, и чувството, че имаме жаби в устата си. Симптомите на махмурлука обикновено траят от 8 до 24 часа и ако имаме нещастието да сме сред онези с по-рохките глави, ни правят недееспособни за цял един ден след напиването, което от своя страна сърди работодатели, по-добри половинки и случайни минувачи, правейки живота ни още по-неприятен от абсолютно необходимото.

И въпреки че е такава важна част от съществуването ни, махмурлукът все още не е съвсем ясен на учените. Изследвани са много вероятни причини за неприятните усещания. Проучванията показват, че алкохолът може да повлияе върху функциите на стомашно-чревния тракт, да промени съдържанието на захар в кръвта, да разбие биологичния часовник, скоростта на метаболизма и ритъма на съня. В зависимост от организма и вида на изпития алкохол силата и видът на симптомите може доста да се различават при различните хора.

Обикновено махмурлукът започва няколко часа след като сме изпили последната си кайпириня (уиски, джин или просто сливовица – зачеркнете според случая). Започваме да усещаме прииждащия буреносен облак, когато нивото на алкохола в кръвта ни започва да пада. Върхът на „купона“ настъпва именно когато то достигне нула, тоест тялото ни е успяло да изчисти спирта от себе си. Защо става така?

Учените са стигнали до извода, че симптомите на махмурлука и тези на алкохолната абстиненция много си приличат. Вероятно имате кофти сутрин именно защото тялото ви се сърди, че не му е останало вече твърдо гориво. Точно поради тази причина мнозина се кълнат в сутрешната бира, която успокоява бунта на горния етаж и връща предметите от стаята по местата им. Съществуват обаче още причини да ви е зле. Прочетете ги и ако главата не ви заболи още повече, последвайте стъпка по стъпка съветите към просветлението.

Обезводняване и електролитен дисбаланс Алкохолът ни кара да отделяме повече вода, тоест да пишкаме по-често. Това става, когато производството на антидиуретичния хормон васопресин намалее – а именно той отговаря за обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета и за водния баланс в тялото. Допълнителен ефект от това са потенето, повръщането и диарията, които намаляват още повече водата в организма и променят електролитния ни баланс.

Какво да правим? Естествено, пийте вода. И айрян. И сок. Фруктозата (плодовата захар) облекчава симптомите на махмурлука, макар и още да не е ясно защо. Само не и още алкохол, защото после нещата ще станат още по-черни. Избягвайте кафето, защото кофеинът ще ви обезводни още повече, а точно сега това не ви трябва. Популярен народен илач е и сокът от кисело зеле, който помага, защото солта в него препятства тялото да освобождава вода.

Стомашно-чревни смущения Алкохолът дразни стомашната лигавица и червата, при това много пряко, защото директно преминава през тях. Той може да възпали стомашната лигавица и да доведе до гастрит, както и да ни запече, особено когато пием концентрат, защото забавя работата на червата. Получава се двойно негативен ефект, защото запекът задържа токсините в тялото ни и протака махмурлука до безобразие.

Какво да правим? Движете се. Изиграйте една гимнастика, колкото и да ви се плаче. Тя ще забърза метаболизма и ще накара тялото ви да изхвърли мръсотията, която е задържало. Хапнете нещо мазно, което ще смаже стомаха и червата ви и ще успокои възпалението. Идеята е да се оправите, не да отслабнете.

Падане на кръвната захар Присъствието на водка в тялото ви променя метаболизма на черния дроб и други важни органи. Резултатът е хипогликемия, или ниски нива на захар в кръвта. В мускулите ви може да се натрупа и млечна киселина, която причинява печално известната мускулна треска и усещането, че са ви били с тояги. Всичко това става, докато тялото ви се опитва да преработи поетия от вас алкохол. Но тъй като глюкозата – кръвната захар, е основната храна на мозъка, е много вероятно опечаленото ви сиво вещество да ви отмъсти за липсата на редовната си закуска с умора, неконтролируеми настроения и общо нежелание за мисловна дейност от всякакъв тип.

Какво да правим? Шоколад. Няма какво друго да правите. Храните, които съдържат сложни въглехидрати като препечения пълнозърнест хляб, също нормализират нивата на кръвната захар и намаляват желанието да заврем глава в тоалетната.

Нарушение на съня и биологичните ритми Въпреки че алкохолът има свойствата на седатив и е способен да ни прати под одеялото за минути, той в същото време нарушава спокойния сън. Пиянската дрямка е некачествена, защото спиртът възбужда нервните клетки и поддържа активността на организма дори когато той спи. За учудване ли е тогава, че се будим уморени и пребити? РЕМ фазата на съня ни се съкращава, а дълбокият сън без сънища се удължава. Това обаче не е добре – нарушеният ритъм на съня вреди на мозъка, пречи на почивката и уврежда способността ни да съхраняваме спомените от миналия ден – което, като се замисли човек, не е толкова лошо – вероятността да забравим какви глупости сме правили на пияна глава е голяма.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *