Билет в рейса – през телефона

До края на месеца новите валидатори в градския транспорт в София ще заработят. През тях, чрез мобилния телефон, може да се чекира билета за рейса, закупен от касите на Центъра за градска мобилност.

Това съобщи шефът на ЦГМ Димитър Дилчев на извънредното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет, на което изнесе информация относно внедряването на новата тикет система в градския транспорт.

„До края на този месец се предвижда да заработят валидаторите в наземния транспорт, които се намират до всяка врата. Те разполагат с четци, които позволяват хората да ползват старите си карти, така и безконтактни банкови карти и разплащане с мобилен телефон“, каза Дилчев.

Разплащането с банкови карти обаче ще стане на по-късен етап.

Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система – дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминато разстояние.

Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ. Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята.

За тикет-системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *